Asbest is een materiaal dat in het verleden veel gebruikt werd in de bouw. Het is sterk, isolerend en brandwerend. Helaas is het ook zeer schadelijk voor de gezondheid. Asbestvezels kunnen bij inademing longkanker, asbestose en mesothelioom veroorzaken. Om die reden is het gebruik van asbest sinds 1993 verboden in Nederland. Maar tot wanneer zijn asbest golfplaten gebruikt?
Asbest golfplaten
Asbest golfplaten werden veel gebruikt als dakbedekking voor schuren, loodsen en andere gebouwen. Ze waren goedkoop, sterk en duurzaam. Bovendien waren ze bestand tegen weer en wind. Asbest golfplaten werden geproduceerd van de jaren 50 tot de jaren 90 van de vorige eeuw. In die periode werden er miljoenen vierkante meters van deze platen geproduceerd en gebruikt.
Asbest golfplaten bestaan uit een mengsel van cement en asbestvezels. De vezels zitten stevig verankerd in het cement, waardoor ze niet snel vrijkomen. Toch kunnen de vezels loskomen als de platen beschadigd raken of verouderen. Bijvoorbeeld door slijtage, stormschade of vandalisme. Ook bij het bewerken of verwijderen van de platen kunnen er vezels vrijkomen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met asbest golfplaten en deze alleen te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.
Verbod op asbest
In Nederland is het gebruik van asbest sinds 1993 verboden. Dit betekent dat er geen nieuwe gebouwen meer gebouwd mogen worden met asbesthoudende materialen. Ook mogen er geen nieuwe asbest golfplaten meer geproduceerd worden. Bestaande gebouwen met asbesthoudende materialen mogen nog wel blijven staan, maar deze moeten wel veilig zijn en mogen niet beschadigd zijn. Als er asbesthoudende materialen verwijderd moeten worden, moet dit gebeuren door een gecertificeerd bedrijf.
Verwijderen van asbest golfplaten
Als asbest golfplaten beschadigd zijn of verouderd, is het verstandig om deze te laten verwijderen. Dit kan alleen door een gecertificeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in asbestsanering. Het verwijderen van asbest golfplaten is een complexe en gevaarlijke klus. Er kunnen namelijk asbestvezels vrijkomen bij het verwijderen en afvoeren van de platen. Daarom moet dit altijd gebeuren volgens strenge veiligheidsvoorschriften.
Als asbest golfplaten nog in goede staat zijn en niet beschadigd zijn, kunnen ze blijven liggen. Wel is het verstandig om deze regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Bijvoorbeeld door de platen schoon te maken en te controleren op beschadigingen. Als er toch beschadigingen zijn, is het verstandig om deze zo snel mogelijk te laten repareren.
Conclusie
Asbest golfplaten zijn tot in de jaren 90 van de vorige eeuw veel gebruikt als dakbedekking voor schuren, loodsen en andere gebouwen. Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden in Nederland. Bestaande gebouwen met asbesthoudende materialen mogen nog wel blijven staan, maar deze moeten wel veilig zijn en mogen niet beschadigd zijn. Als asbest golfplaten beschadigd zijn of verouderd, is het verstandig om deze te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Als de platen nog in goede staat zijn, kunnen ze blijven liggen, maar is het wel verstandig om deze regelmatig te inspecteren en te onderhouden.