Tot wanneer zijn de huidige coronamaatregelen?

De coronamaatregelen in Nederland zijn al sinds maart 2020 van kracht. Het doel van deze maatregelen is om de verspreiding van het coronavirus te beperken en de druk op de zorg te verminderen. Maar tot wanneer zijn deze maatregelen van kracht?

De huidige coronamaatregelen

Op dit moment gelden er verschillende coronamaatregelen in Nederland. Zo moeten we anderhalve meter afstand houden, zijn er beperkingen op het aantal mensen dat bij elkaar mag komen en zijn sommige bedrijven en instellingen gesloten. Ook geldt er een avondklok en zijn er reisbeperkingen.

Deze maatregelen zijn van kracht sinds december 2020 en zijn sindsdien meerdere keren verlengd. Op 23 februari 2021 heeft het kabinet besloten om de huidige maatregelen te verlengen tot en met 15 maart 2021. Dit betekent dat we nog minimaal twee weken te maken hebben met de huidige coronamaatregelen.

Waarom worden de maatregelen verlengd?

De maatregelen worden verlengd omdat het aantal besmettingen nog steeds hoog is en de druk op de zorg nog steeds groot is. Het kabinet wil voorkomen dat er een derde golf komt en dat de zorg opnieuw overbelast raakt. Daarom is het belangrijk om de maatregelen nog even vol te houden.

Wat gebeurt er na 15 maart?

Op dit moment is nog niet bekend wat er na 15 maart gaat gebeuren. Het kabinet zal op 8 maart een persconferentie geven waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over de maatregelen na 15 maart. Het is mogelijk dat de maatregelen worden verlengd, maar het is ook mogelijk dat er versoepelingen komen.

Er wordt bijvoorbeeld gesproken over het heropenen van de basisscholen en de kinderopvang. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om winkels en horeca weer te openen, zij het onder strikte voorwaarden. Het is echter nog te vroeg om te zeggen wat er precies gaat gebeuren.

Wat kunnen we zelf doen?

Hoewel de maatregelen van de overheid belangrijk zijn, kunnen we zelf ook veel doen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Zo is het belangrijk om anderhalve meter afstand te houden, regelmatig je handen te wassen en thuis te blijven bij klachten.

Ook is het belangrijk om je te laten testen als je klachten hebt en om mee te werken aan het bron- en contactonderzoek. Op die manier kunnen we de verspreiding van het virus zo veel mogelijk beperken.

Conclusie

De huidige coronamaatregelen zijn verlengd tot en met 15 maart 2021. Na die datum is nog niet bekend wat er gaat gebeuren. Het kabinet zal op 8 maart meer duidelijkheid geven over de maatregelen na 15 maart. Het is belangrijk om de maatregelen nog even vol te houden en om zelf ook bij te dragen aan het beperken van de verspreiding van het virus.

Plaats een reactie