De coronacrisis heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. Een van de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is het sluiten van de middelbare scholen. Maar tot wanneer blijven deze scholen dicht?
Sluiting middelbare scholen
Op 15 december 2020 werden alle middelbare scholen in Nederland gesloten vanwege de tweede golf van het coronavirus. Deze maatregel was bedoeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan en de druk op de zorg te verminderen. De scholen gingen over op online onderwijs en alleen examenleerlingen mochten nog naar school komen voor praktijklessen en toetsen.
Op 20 januari 2021 werd bekendgemaakt dat de lockdown in Nederland verlengd werd tot en met 9 februari. Dit betekent dat de middelbare scholen in ieder geval tot die datum gesloten blijven. Het kabinet heeft aangegeven dat er pas versoepelingen mogelijk zijn als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt.
Online onderwijs
De sluiting van de middelbare scholen betekent dat het onderwijs online plaatsvindt. Scholen zijn verplicht om ervoor te zorgen dat leerlingen thuis onderwijs kunnen volgen. Dit kan bijvoorbeeld via videoconferenties, opdrachten en digitale leeromgevingen. Leerlingen hebben recht op hetzelfde aantal lesuren als normaal gesproken op school.
Online onderwijs brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Niet alle leerlingen hebben thuis een goede internetverbinding of een rustige werkplek. Daarnaast is het voor sommige leerlingen lastig om gemotiveerd te blijven en zich te concentreren tijdens online lessen. Scholen proberen hier op verschillende manieren mee om te gaan, bijvoorbeeld door extra begeleiding te bieden aan leerlingen die dat nodig hebben.
Examenleerlingen
Examenleerlingen mogen nog wel naar school komen voor praktijklessen en toetsen. Dit geldt voor zowel het vmbo, havo als vwo. Het is belangrijk dat deze leerlingen voldoende voorbereid worden op hun examens, zodat zij hun diploma kunnen halen. Scholen hebben daarom protocollen opgesteld om ervoor te zorgen dat de praktijklessen en toetsen veilig kunnen plaatsvinden.
Perspectief voor de toekomst
Hoewel de lockdown verlengd is tot en met 9 februari, is het nog onduidelijk wat er daarna gaat gebeuren. Het kabinet heeft aangegeven dat er pas versoepelingen mogelijk zijn als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt. Het is dus afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt.
Wel is er perspectief voor de toekomst. Het kabinet heeft aangegeven dat het onderwijs een van de eerste sectoren is die weer open kan als de situatie dat toelaat. Dit betekent dat de middelbare scholen mogelijk weer open kunnen na 9 februari, als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt. Het is echter nog onduidelijk onder welke voorwaarden dit zal gebeuren.
Conclusie
De middelbare scholen in Nederland zijn gesloten sinds 15 december 2020 vanwege de tweede golf van het coronavirus. Op 20 januari 2021 werd bekendgemaakt dat de lockdown verlengd wordt tot en met 9 februari. Dit betekent dat de middelbare scholen in ieder geval tot die datum gesloten blijven. Het onderwijs vindt online plaats en alleen examenleerlingen mogen nog naar school komen voor praktijklessen en toetsen. Het is nog onduidelijk wat er daarna gaat gebeuren, maar het kabinet heeft aangegeven dat het onderwijs een van de eerste sectoren is die weer open kan als de situatie dat toelaat.