Tot wanneer zijn de restaurants dicht?

De horeca is hard getroffen door de coronacrisis. Sinds half oktober 2020 zijn alle restaurants, cafés en andere eetgelegenheden in Nederland gesloten. Dit is een maatregel van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar tot wanneer zijn de restaurants dicht?

Verlenging van de maatregelen

In december 2020 heeft het kabinet besloten om de lockdown te verlengen tot en met 9 februari 2021. Dit betekent dat alle restaurants, cafés en andere eetgelegenheden in ieder geval tot die datum gesloten blijven. Ook afhalen en bezorgen is alleen mogelijk tot 20.00 uur ’s avonds.

De verlenging van de maatregelen is nodig omdat het aantal besmettingen nog steeds hoog is. Het kabinet wil voorkomen dat de zorg overbelast raakt en dat er meer mensen overlijden aan het virus.

Steunmaatregelen voor de horeca

De sluiting van de restaurants heeft grote gevolgen voor de horecaondernemers. Veel restaurants hebben hun omzet zien dalen en sommige zaken hebben zelfs hun deuren moeten sluiten. Om de horeca te ondersteunen heeft de overheid verschillende steunmaatregelen genomen.

Zo kunnen horecaondernemers gebruik maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hiermee kunnen zij een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Ook is er de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), waarmee ondernemers een deel van hun vaste lasten vergoed kunnen krijgen.

Daarnaast heeft het kabinet besloten om de horecaondernemers een eenmalige tegemoetkoming te geven van € 2.500,-. Dit geld is bedoeld om de kosten van de sluiting enigszins te compenseren.

Perspectief voor de horeca

De horecaondernemers hebben het zwaar, maar er is ook perspectief. Het kabinet heeft aangegeven dat er een plan wordt gemaakt om de horeca weer te openen. Dit plan wordt opgesteld in samenwerking met de horecaondernemers en moet ervoor zorgen dat de restaurants op een veilige manier weer open kunnen.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het werken met tijdslots, waarbij gasten vooraf moeten reserveren en een bepaalde tijd krijgen om te eten. Ook wordt er gekeken naar het gebruik van mondkapjes en het verbeteren van de ventilatie in de restaurants.

Wanneer de restaurants weer open kunnen is nog niet bekend. Dit hangt af van de ontwikkeling van het aantal besmettingen en de druk op de zorg. Het kabinet heeft aangegeven dat er half februari meer duidelijkheid komt over de maatregelen na 9 februari.

Conclusie

De restaurants zijn op dit moment gesloten en blijven in ieder geval tot en met 9 februari 2021 dicht. Het kabinet heeft verschillende steunmaatregelen genomen om de horecaondernemers te ondersteunen. Er wordt gewerkt aan een plan om de restaurants weer op een veilige manier te openen, maar wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend. Half februari komt er meer duidelijkheid over de maatregelen na 9 februari.

Plaats een reactie