De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op ons dagelijks leven. Een van de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is het sluiten van scholen. Maar tot wanneer zijn de scholen eigenlijk dicht?
De eerste sluiting
Op 15 maart 2020 werden alle scholen in Nederland gesloten. Dit was een ingrijpende maatregel, die ervoor zorgde dat veel ouders plotseling thuis moesten blijven om voor hun kinderen te zorgen. Ook voor de leerlingen zelf was het een grote verandering. In plaats van naar school te gaan, moesten ze thuis aan de slag met online lessen en opdrachten.
De sluiting van de scholen was in eerste instantie bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door de scholen te sluiten, zouden kinderen minder snel besmet raken en het virus minder snel verspreiden. Ook zou het sluiten van de scholen ervoor zorgen dat ouders minder vaak met elkaar in contact zouden komen, waardoor de kans op besmetting ook weer kleiner zou worden.
De heropening
Op 11 mei 2020 werden de scholen weer geopend. Dit gebeurde in fases, waarbij eerst de basisscholen en de kinderopvang weer open gingen. Later volgden ook de middelbare scholen en het hoger onderwijs. Bij de heropening van de scholen werden er wel strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo moesten leerlingen en docenten anderhalve meter afstand houden en werden er extra hygiënemaatregelen genomen.
De heropening van de scholen was een grote opluchting voor veel ouders en leerlingen. Eindelijk konden ze weer naar school en hun vrienden en klasgenoten zien. Ook voor de docenten was het fijn om weer voor de klas te staan en hun leerlingen in levenden lijve te zien.
De tweede sluiting
Helaas duurde de heropening van de scholen niet lang. Op 15 december 2020 werden alle scholen weer gesloten, als onderdeel van de harde lockdown die toen werd afgekondigd. Deze sluiting gold voor alle scholen, van de basisschool tot het hoger onderwijs.
De tweede sluiting van de scholen was een grote klap voor veel ouders en leerlingen. Opnieuw moesten ze thuis aan de slag met online lessen en opdrachten, terwijl ze eigenlijk het liefst weer naar school zouden gaan. Ook voor de docenten was het weer een grote verandering. Ze moesten opnieuw hun lessen online geven en hun leerlingen op afstand begeleiden.
De heropening in 2021
Op 8 februari 2021 werden de scholen weer geopend. Dit gebeurde in fases, waarbij eerst de basisscholen en de kinderopvang weer open gingen. Later volgden ook de middelbare scholen en het hoger onderwijs. Bij de heropening van de scholen werden er opnieuw strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo moesten leerlingen en docenten anderhalve meter afstand houden en werden er extra hygiënemaatregelen genomen.
De heropening van de scholen was opnieuw een grote opluchting voor veel ouders en leerlingen. Eindelijk konden ze weer naar school en hun vrienden en klasgenoten zien. Ook voor de docenten was het fijn om weer voor de klas te staan en hun leerlingen in levenden lijve te zien.
Conclusie
De scholen zijn op dit moment weer geopend, maar het is nog onduidelijk hoe lang dit zal duren. Het hangt af van de ontwikkeling van het virus en de maatregelen die genomen worden om de verspreiding tegen te gaan. Het is belangrijk dat we ons allemaal aan de maatregelen blijven houden, zodat we hopelijk snel weer terug kunnen naar het normale leven.