Tot wanneer zijn de winkels gesloten?

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op ons dagelijks leven. Een van de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is het sluiten van winkels. Maar tot wanneer zijn de winkels gesloten?

Lockdown

Op 15 december 2020 ging Nederland in een strenge lockdown. Dit betekende dat alle niet-essentiële winkels hun deuren moesten sluiten. Alleen winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten en drogisterijen, mochten open blijven. Ook afhaal- en bezorgrestaurants mochten open blijven.

Deze lockdown zou in eerste instantie duren tot 19 januari 2021. Op 12 januari werd echter bekendgemaakt dat de lockdown met drie weken verlengd zou worden, tot en met 9 februari 2021. Dit betekent dat de niet-essentiële winkels tot die tijd gesloten blijven.

Click & Collect

Om de economie toch enigszins draaiende te houden, is er wel een uitzondering gemaakt voor click & collect. Dit houdt in dat klanten online een bestelling kunnen plaatsen en deze vervolgens kunnen afhalen bij de winkel. Dit is alleen toegestaan voor niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels en boekhandels.

Wel zijn er strikte regels verbonden aan click & collect. Zo moet de klant minimaal vier uur van tevoren een bestelling plaatsen en mag deze alleen op afspraak afgehaald worden. Ook mag er maar één klant tegelijk in de winkel zijn om de bestelling op te halen.

Perspectief

Hoewel de verlenging van de lockdown voor veel ondernemers een zware klap is, is er wel perspectief. Op 2 februari zal het kabinet bekendmaken of de maatregelen verder verlengd worden of dat er versoepelingen mogelijk zijn. Er wordt onder andere gesproken over het heropenen van de basisscholen en het toestaan van winkelen op afspraak.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om een avondklok in te stellen. Dit zou betekenen dat mensen na een bepaalde tijd niet meer op straat mogen zijn, om zo het aantal besmettingen verder terug te dringen. Het is nog niet bekend of deze maatregel daadwerkelijk ingevoerd zal worden.

Conclusie

De niet-essentiële winkels blijven in ieder geval tot en met 9 februari 2021 gesloten. Alleen afhaal- en bezorgrestaurants en winkels die levensmiddelen verkopen mogen open blijven. Voor niet-essentiële winkels is er wel de mogelijkheid van click & collect.

Op 2 februari zal het kabinet bekendmaken of de maatregelen verder verlengd worden of dat er versoepelingen mogelijk zijn. Ondernemers hopen natuurlijk op het laatste, zodat zij hun deuren weer kunnen openen en hun klanten weer kunnen ontvangen.

Plaats een reactie