Tot wanneer zijn er wespen?

Wespen zijn een veelvoorkomend insect in Nederland en worden vaak geassocieerd met de zomermaanden. Maar tot wanneer zijn er eigenlijk wespen te vinden in ons land?

Levenscyclus van wespen

Om te begrijpen tot wanneer wespen te vinden zijn, is het belangrijk om te weten hoe hun levenscyclus eruitziet. Wespen beginnen hun leven als eitje, dat na ongeveer een week uitkomt als larve. De larve groeit snel en voedt zich met eiwitten, zoals insecten en spinnen, die door de volwassen wespen worden gevangen. Na ongeveer twee weken verpopt de larve zich en na nog eens twee weken komt de volwassen wesp tevoorschijn.

De volwassen wespen zijn verantwoordelijk voor het bouwen van het nest en het voeden van de larven. In de zomermaanden zijn er veel volwassen wespen te vinden, omdat dit de periode is waarin de larven het snelst groeien en dus veel voedsel nodig hebben. In de herfst vermindert de activiteit van wespen echter, omdat de larven dan volgroeid zijn en er minder voedsel nodig is.

Wanneer sterven wespen?

Wespen hebben een relatief korte levensduur van slechts enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van het geslacht en de functie van de wesp. Werksters, de vrouwelijke wespen die verantwoordelijk zijn voor het voeden van de larven en het bouwen van het nest, leven meestal niet langer dan enkele weken. Mannetjeswespen leven nog korter, slechts enkele dagen tot enkele weken.

De koningin, die verantwoordelijk is voor het leggen van eitjes en het voortplanten van de kolonie, kan echter veel langer leven. In de herfst, wanneer de temperatuur daalt en er minder voedsel beschikbaar is, sterven de meeste wespen, inclusief de werksters en mannetjes. De koningin overleeft echter vaak de winter en begint in het voorjaar een nieuwe kolonie.

Wanneer zijn wespen het meest actief?

Wespen zijn het meest actief in de zomermaanden, wanneer de temperatuur hoog is en er veel voedsel beschikbaar is voor de larven. In deze periode zijn wespen vaak te vinden bij picknicks, barbecues en andere buitenactiviteiten waar voedsel aanwezig is. Wespen zijn dol op zoetigheid en vlees, dus het is belangrijk om voedsel goed af te dekken en afval op te ruimen om wespen weg te houden.

In de herfst, wanneer de temperatuur daalt en er minder voedsel beschikbaar is, worden wespen minder actief en agressief. Dit betekent echter niet dat ze helemaal verdwijnen. Zolang er nog voedsel beschikbaar is, zullen wespen blijven zoeken naar voedsel en kunnen ze nog steeds aanwezig zijn in de buurt van mensen.

Conclusie

Wespen zijn vooral actief in de zomermaanden, wanneer de temperatuur hoog is en er veel voedsel beschikbaar is voor de larven. In de herfst verminderen de activiteit en agressiviteit van wespen, omdat de larven dan volgroeid zijn en er minder voedsel nodig is. De meeste wespen sterven in de herfst, maar de koningin kan de winter overleven en in het voorjaar een nieuwe kolonie beginnen. Het is belangrijk om voedsel goed af te dekken en afval op te ruimen om wespen weg te houden.

Plaats een reactie