Tot wanneer zijn Marten en Oopjen in het Rijksmuseum?

De twee beroemde portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt van Rijn, zijn sinds 2016 te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar tot wanneer zijn deze werken nog te zien in het museum?

De aankoop van de portretten

In 2015 werd bekendgemaakt dat de Nederlandse en Franse overheid gezamenlijk de portretten van Marten en Oopjen hadden gekocht van de Franse familie Rothschild. Het was een bijzondere aankoop, omdat de werken al sinds de 19e eeuw in privébezit waren en zelden te zien waren voor het publiek.

De aankoop van de portretten kostte maar liefst 160 miljoen euro, waarvan de Nederlandse en Franse overheid elk de helft betaalden. Het was een controversiële aankoop, omdat er kritiek was op het feit dat er zoveel geld werd uitgegeven aan kunst terwijl er ook andere maatschappelijke problemen waren waar het geld aan besteed kon worden.

De tentoonstelling in het Rijksmuseum

Na de aankoop van de portretten werden ze in 2016 tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het was een bijzondere gebeurtenis, omdat de werken normaal gesproken niet te zien waren voor het publiek. Het Rijksmuseum organiseerde een speciale tentoonstelling rondom de portretten, waarbij ook andere werken van Rembrandt te zien waren.

De tentoonstelling was een groot succes en trok veel bezoekers. Het was een unieke kans om de werken van dichtbij te bekijken en te bewonderen. De portretten zijn levensgroot en tonen Marten en Oopjen in hun mooiste kleding, met veel oog voor detail geschilderd door Rembrandt.

De toekomst van de portretten

Maar tot wanneer zijn Marten en Oopjen nog te zien in het Rijksmuseum? Het antwoord is: voorlopig nog wel even. Het Rijksmuseum heeft de portretten in bruikleen van de Nederlandse en Franse overheid, en er is geen einddatum vastgesteld voor de tentoonstelling.

Het is dus nog steeds mogelijk om de portretten te bewonderen in het Rijksmuseum. Het museum heeft zelfs aangegeven dat de werken permanent in de collectie zullen blijven, wat betekent dat ze altijd te zien zullen zijn voor het publiek.

Conclusie

De portretten van Marten en Oopjen zijn sinds 2016 te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam, na een gezamenlijke aankoop van de Nederlandse en Franse overheid. De werken zijn levensgroot en tonen de twee geportretteerden in hun mooiste kleding, geschilderd door Rembrandt van Rijn. De tentoonstelling in het Rijksmuseum was een groot succes en trok veel bezoekers. Maar tot wanneer zijn de portretten nog te zien in het museum? Voorlopig nog wel even, want het Rijksmuseum heeft de werken in bruikleen en er is geen einddatum vastgesteld voor de tentoonstelling. Sterker nog, de portretten zullen permanent in de collectie blijven en dus altijd te bewonderen zijn voor het publiek.

Plaats een reactie