Tot wanneer zijn teken actief?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met bloed van dieren en mensen. Ze zijn vooral actief in de lente en zomer, maar tot wanneer zijn teken actief? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we tips om tekenbeten te voorkomen.

Wanneer zijn teken actief?

Teken zijn vooral actief in de lente en zomer, wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Dit betekent dat teken vanaf maart tot en met oktober actief zijn in Nederland. In de herfst en winter zijn teken minder actief, maar ze kunnen nog steeds actief zijn als de temperatuur boven de 7 graden Celsius blijft.

Waar komen teken voor?

Teken komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, parken en tuinen. Ze leven vooral in hoog gras en struiken, waar ze wachten op een gastheer om zich aan vast te klampen. Teken kunnen zich ook verstoppen in kleding en op huisdieren, dus het is belangrijk om na een wandeling in de natuur jezelf en je huisdieren te controleren op teken.

Hoe voorkom je tekenbeten?

Om tekenbeten te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Draag bedekkende kleding, zoals lange mouwen en lange broeken.
  • Draag lichte kleding, zodat je teken makkelijker kunt zien.
  • Draag een hoed of pet om je hoofd te beschermen.
  • Draag gesloten schoenen of laarzen.
  • Gebruik een insectenwerend middel met DEET.
  • Blijf op de paden en vermijd hoog gras en struiken.
  • Controleer jezelf en je huisdieren op teken na een wandeling in de natuur.

Hoe verwijder je een teek?

Als je toch gebeten bent door een teek, is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kun je doen met een tekentang of een pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er langzaam uit. Desinfecteer daarna de beetplek met alcohol of jodium.

Waar moet je op letten na een tekenbeet?

Na een tekenbeet is het belangrijk om de beetplek in de gaten te houden. Als er binnen 3 maanden een rode ring of vlek ontstaat rondom de beetplek, kan dit duiden op de ziekte van Lyme. Andere symptomen van de ziekte van Lyme zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Neem bij deze symptomen contact op met je huisarts.

Conclusie

Teken zijn vooral actief in de lente en zomer, maar kunnen ook in de herfst en winter actief zijn als de temperatuur boven de 7 graden Celsius blijft. Om tekenbeten te voorkomen, kun je bedekkende kleding dragen, een insectenwerend middel gebruiken en jezelf en je huisdieren controleren op teken na een wandeling in de natuur. Als je toch gebeten bent door een teek, is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen en de beetplek in de gaten te houden op symptomen van de ziekte van Lyme.

Plaats een reactie