Vanaf wanneer zijn er kerstbomen te koop?

De kerstperiode is voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar. Een belangrijk onderdeel van deze periode is het versieren van de kerstboom. Maar vanaf wanneer zijn er eigenlijk kerstbomen te koop in Nederland?

Traditioneel startpunt

Het traditionele startpunt voor de verkoop van kerstbomen in Nederland is de eerste zaterdag van december. Op deze dag worden op veel plaatsen in het land kerstmarkten georganiseerd waar kerstbomen worden verkocht. Ook tuincentra en bouwmarkten starten rond deze tijd met de verkoop van kerstbomen.

De meeste kerstbomen die in Nederland worden verkocht, komen uit Denemarken. De bomen worden daar speciaal gekweekt voor de kerstperiode en worden vervolgens naar Nederland geƫxporteerd. De kerstbomen worden vaak in grote aantallen ingekocht door tuincentra en bouwmarkten, zodat er voldoende keuze is voor de consument.

Eerder of later?

Hoewel de eerste zaterdag van december het traditionele startpunt is voor de verkoop van kerstbomen, zijn er ook tuincentra en bouwmarkten die eerder of later starten met de verkoop. Sommige tuincentra beginnen al in november met de verkoop van kerstbomen, terwijl andere winkels pas na Sinterklaas beginnen met de verkoop.

Er zijn verschillende redenen waarom tuincentra en bouwmarkten eerder of later starten met de verkoop van kerstbomen. Zo kan het zijn dat een winkel wil inspelen op de vraag van consumenten die al vroeg in de kerstsfeer willen komen. Ook kan het zijn dat een winkel wil wachten tot na Sinterklaas, zodat er geen overlap is tussen de twee feestdagen.

Online bestellen

Naast de fysieke verkooppunten van kerstbomen, is het ook mogelijk om online een kerstboom te bestellen. Steeds meer webshops bieden de mogelijkheid om een kerstboom te bestellen en thuis te laten bezorgen. Dit kan handig zijn voor consumenten die geen tijd hebben om naar een tuincentrum of bouwmarkt te gaan, of voor consumenten die op zoek zijn naar een specifieke soort kerstboom.

Het bestellen van een kerstboom online heeft echter ook nadelen. Zo is het lastig om de kwaliteit van de kerstboom te beoordelen voordat deze wordt geleverd. Ook kan het zijn dat de kerstboom tijdens het transport beschadigd raakt, waardoor deze minder mooi is dan verwacht.

Conclusie

De eerste zaterdag van december is het traditionele startpunt voor de verkoop van kerstbomen in Nederland. Tuincentra en bouwmarkten starten rond deze tijd met de verkoop van kerstbomen, maar er zijn ook winkels die eerder of later starten. Het is ook mogelijk om online een kerstboom te bestellen, maar dit heeft zowel voordelen als nadelen.

Of je nu een kerstboom koopt bij een fysiek verkooppunt of online, het belangrijkste is dat je een boom kiest die past bij jouw wensen en die zorgt voor een gezellige kerstsfeer in huis.

Plaats een reactie