Vanaf wanneer zijn PCR testen gratis?

De PCR test is een belangrijk middel in de strijd tegen het coronavirus. Het is een test die gebruikt wordt om te bepalen of iemand besmet is met het virus. De kosten van deze test kunnen echter hoog oplopen, vooral als je meerdere keren getest moet worden. Veel mensen vragen zich dan ook af vanaf wanneer PCR testen gratis zijn. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het onderwerp.

PCR testen in Nederland

In Nederland worden PCR testen uitgevoerd door de GGD en door commerciële teststraten. De kosten van deze testen worden in principe niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat je als burger zelf moet betalen voor de test. De kosten van een PCR test variëren tussen de €75 en €150 per test. Als je meerdere keren getest moet worden, kan dit dus flink in de papieren lopen.

Gratis PCR testen voor reizigers

Vanaf 1 juli 2021 zijn PCR testen gratis voor reizigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn en die op reis gaan naar een land met een geel of groen reisadvies. Dit geldt voor maximaal twee testen per persoon. De kosten van deze testen worden vergoed door de overheid. Als je terugkomt uit een land met een oranje of rood reisadvies, moet je nog steeds zelf betalen voor de PCR test.

Gratis PCR testen voor mensen met klachten

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus, kun je je laten testen bij de GGD. Deze test is gratis en wordt vergoed door de overheid. Je kunt een afspraak maken via de website van de GGD. Als de test positief is, moet je in isolatie en wordt er bron- en contactonderzoek gedaan.

Gratis PCR testen voor bepaalde beroepsgroepen

Sommige beroepsgroepen hebben een verhoogd risico op besmetting met het coronavirus. Voor deze groepen zijn er gratis PCR testen beschikbaar. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zorgmedewerkers, onderwijspersoneel en mensen die werkzaam zijn in de voedselindustrie. Deze testen worden vergoed door de overheid.

Conclusie

Vanaf wanneer PCR testen gratis zijn, hangt af van de situatie. Als je klachten hebt die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus, kun je je gratis laten testen bij de GGD. Ook voor bepaalde beroepsgroepen zijn er gratis PCR testen beschikbaar. Als je op reis gaat naar een land met een geel of groen reisadvies, worden de kosten van maximaal twee PCR testen vergoed door de overheid. Als je terugkomt uit een land met een oranje of rood reisadvies, moet je nog steeds zelf betalen voor de PCR test. Het is belangrijk om je te laten testen als je klachten hebt of als je in een risicovolle beroepsgroep werkt. Zo kunnen we samen het coronavirus onder controle houden.

Plaats een reactie