Vanaf wanneer zijn zonnepanelen rendabel?

Zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Maar veel mensen vragen zich af vanaf wanneer zonnepanelen rendabel zijn. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we antwoord op deze vraag.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit gebeurt door middel van fotovoltaïsche cellen die in de panelen zijn verwerkt. Deze cellen bestaan uit silicium en zetten het zonlicht om in gelijkstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat deze gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, die gebruikt kan worden in huis.

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. In 2010 kostte een zonnepaneel nog zo’n €2,50 per Wattpiek (Wp), terwijl dat in 2021 nog maar €0,50 per Wp is. Dit betekent dat de prijs van een gemiddeld zonnepanelensysteem van 10 panelen (3.000 Wp) in 2010 nog zo’n €7.500 was, terwijl dat nu nog maar €1.500 is.

De opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ligging van het dak, de hellingshoek van de panelen en de hoeveelheid zonlicht die op de panelen valt. Gemiddeld genomen levert een zonnepaneel in Nederland zo’n 250 tot 300 kWh per jaar op. Dit betekent dat een gemiddeld zonnepanelensysteem van 10 panelen (3.000 Wp) jaarlijks zo’n 2.500 tot 3.000 kWh opwekt.

De terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van de aanschafkosten, de opbrengst van de panelen en de energieprijs. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 10 jaar. Dit betekent dat je na deze periode de kosten van de zonnepanelen hebt terugverdiend en daarna dus gratis stroom opwekt.

Subsidies en belastingvoordelen

Er zijn verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de salderingsregeling, waarbij je de stroom die je teruglevert aan het net mag verrekenen met de stroom die je afneemt van het net. Ook zijn er gemeenten die subsidies verstrekken voor de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast kun je de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Conclusie

Zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald, waardoor de terugverdientijd steeds korter wordt. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd tussen de 6 en 10 jaar. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen. Al met al zijn zonnepanelen dus een rendabele investering voor de lange termijn.

Plaats een reactie