Voor wanneer moet de belastingaangifte binnen zijn?

De belastingaangifte is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Het is belangrijk om op tijd de aangifte te doen, zodat je geen boetes of rente hoeft te betalen. Maar voor wanneer moet de belastingaangifte eigenlijk binnen zijn?

Uitstel aanvragen

De deadline voor het doen van de belastingaangifte is 1 mei. Dit betekent dat je de aangifte uiterlijk op deze datum ingediend moet hebben. Als je niet op tijd klaar bent, kun je uitstel aanvragen. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst of telefonisch. Je krijgt dan automatisch vier maanden extra de tijd om de aangifte in te dienen. De nieuwe deadline is dan 1 september.

Het is wel belangrijk om te weten dat je alleen uitstel kunt aanvragen als je vóór 1 mei al een brief van de Belastingdienst hebt ontvangen waarin staat dat je aangifte moet doen. Als je deze brief niet hebt ontvangen, kun je geen uitstel aanvragen en moet je de aangifte dus vóór 1 mei indienen.

Boetes en rente

Als je de belastingaangifte te laat indient, loop je het risico op boetes en rente. De boete voor het niet op tijd indienen van de aangifte bedraagt €385,-. Als je ook niet op tijd betaalt, kan er nog een boete volgen van maximaal €5.278,-. Daarnaast moet je rente betalen over het bedrag dat je te laat betaalt. De rente bedraagt op dit moment 4% per jaar.

Als je uitstel hebt aangevraagd en de aangifte alsnog te laat indient, loop je ook het risico op boetes en rente. De boete voor het niet op tijd indienen van de aangifte bedraagt dan €131,- per maand, met een maximum van €1.635,-. Als je ook niet op tijd betaalt, kan er nog een boete volgen van maximaal €5.278,-. Ook moet je rente betalen over het bedrag dat je te laat betaalt.

Belastingaangifte laten doen

Als je zelf geen tijd of zin hebt om de belastingaangifte te doen, kun je dit ook laten doen door een belastingadviseur of boekhouder. Zij kunnen je helpen bij het invullen van de aangifte en kunnen ervoor zorgen dat je geen fouten maakt. Het is wel belangrijk om te weten dat je zelf verantwoordelijk blijft voor de aangifte en dat je dus ook zelf aansprakelijk bent als er fouten worden gemaakt.

Conclusie

De belastingaangifte moet vóór 1 mei ingediend zijn. Als je niet op tijd klaar bent, kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Als je de aangifte te laat indient, loop je het risico op boetes en rente. Het is daarom belangrijk om op tijd de aangifte te doen of uitstel aan te vragen. Als je geen tijd of zin hebt om de aangifte zelf te doen, kun je dit ook laten doen door een belastingadviseur of boekhouder.

Plaats een reactie