Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je baby en dat geldt ook voor de manier waarop je baby slaapt. Veel ouders vragen zich af wanneer hun baby op zijn buik mag slapen. Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wanneer je baby op zijn buik mag slapen en waar je op moet letten.
Waarom is buikslapen gevaarlijk voor baby’s?
Voordat we ingaan op wanneer je baby op zijn buik mag slapen, is het belangrijk om te begrijpen waarom buikslapen gevaarlijk kan zijn voor baby’s. Wanneer een baby op zijn buik slaapt, kan hij zijn hoofd niet goed draaien en kan hij moeilijker ademhalen. Dit kan leiden tot verstikking en wiegendood.
Wiegendood is een plotselinge en onverklaarbare dood van een baby die jonger is dan 1 jaar. Het komt vaak voor tijdens de slaap en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder buikslapen. Daarom wordt ouders geadviseerd om hun baby op zijn rug te laten slapen om het risico op wiegendood te verminderen.
Wanneer mag baby op zijn buik slapen?
De American Academy of Pediatrics (AAP) adviseert ouders om hun baby op zijn rug te laten slapen tot hij 1 jaar oud is. Dit geldt voor alle slaapmomenten, inclusief dutjes overdag. Dit vermindert het risico op wiegendood met 50%.
Na 1 jaar oud mag je baby op zijn buik slapen als hij dat zelf wil. De meeste baby’s zullen echter nog steeds op hun rug slapen omdat dit de meest comfortabele positie is.
Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Als je baby gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) heeft, kan het zijn dat hij beter slaapt op zijn buik. GERD is een aandoening waarbij maagzuur terugstroomt in de slokdarm en kan leiden tot pijn en ongemak bij baby’s. In sommige gevallen kan het helpen om je baby op zijn buik te laten slapen om de symptomen te verminderen. Overleg altijd met je arts voordat je je baby op zijn buik laat slapen.
Waar moet je op letten als je baby op zijn buik slaapt?
Als je baby op zijn buik slaapt, zijn er enkele dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat hij veilig is:
- Zorg ervoor dat de matras stevig is en dat het beddengoed strak om de matras zit om verstikking te voorkomen.
- Gebruik geen kussens, dekens of knuffels in het bedje van je baby, omdat deze het risico op verstikking verhogen.
- Zorg ervoor dat de kamer waarin je baby slaapt op een comfortabele temperatuur is en niet te warm of te koud is.
- Controleer regelmatig of je baby nog steeds op zijn buik slaapt en niet op zijn rug is gedraaid.
Conclusie
Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je baby en dat geldt ook voor de manier waarop hij slaapt. Buikslapen kan gevaarlijk zijn voor baby’s en kan leiden tot verstikking en wiegendood. Daarom wordt ouders geadviseerd om hun baby op zijn rug te laten slapen tot hij 1 jaar oud is. Na 1 jaar oud mag je baby op zijn buik slapen als hij dat zelf wil. Als je baby GERD heeft, kan het zijn dat hij beter slaapt op zijn buik, maar overleg altijd met je arts voordat je je baby op zijn buik laat slapen. Als je baby op zijn buik slaapt, zorg er dan voor dat hij veilig is door de matras stevig te maken, geen kussens, dekens of knuffels te gebruiken en de kamer op een comfortabele temperatuur te houden. Controleer regelmatig of je baby nog steeds op zijn buik slaapt en niet op zijn rug is gedraaid.