Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je baby en dat geldt ook voor de manier waarop je baby slaapt. Er zijn veel vragen over de slaaphouding van baby’s en met name over het slapen op de buik. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag wanneer een baby op zijn buik mag slapen en wat de risico’s zijn.
De richtlijnen van het consultatiebureau
Het consultatiebureau adviseert om baby’s tot 6 maanden op hun rug te laten slapen. Dit is de veiligste slaaphouding voor baby’s omdat het de kans op wiegendood verkleint. Wiegendood is een plotselinge en onverklaarbare dood van een baby die jonger is dan 1 jaar. Het is belangrijk om te weten dat wiegendood niet alleen voorkomt bij baby’s die op hun buik slapen, maar ook bij baby’s die op hun zij of rug slapen.
Na 6 maanden mag een baby op zijn buik slapen als hij dit zelf kan. Dit betekent dat de baby zichzelf kan omrollen van rug naar buik en andersom. Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de baby en het is een teken dat de baby sterker wordt en meer controle heeft over zijn lichaam.
De risico’s van buikslapen
Het is belangrijk om te weten dat buikslapen een verhoogd risico op wiegendood met zich meebrengt. Dit komt doordat de ademhaling van de baby kan worden belemmerd als hij op zijn buik ligt. Ook kan de baby oververhit raken als hij op zijn buik ligt en niet goed kan afkoelen.
Daarnaast kan buikslapen leiden tot een afgeplat hoofdje. Dit komt doordat de baby veel druk uitoefent op één kant van zijn hoofdje als hij op zijn buik ligt. Dit kan worden voorkomen door de baby regelmatig van houding te laten veranderen en hem niet te lang op één kant te laten liggen.
Wat kun je doen als je baby op zijn buik wil slapen?
Als je baby ouder is dan 6 maanden en zichzelf kan omrollen van rug naar buik en andersom, kan het zijn dat hij graag op zijn buik wil slapen. Dit is normaal en het is belangrijk om de baby te laten slapen op de manier waarop hij zich het prettigst voelt.
Als ouder kun je ervoor zorgen dat de slaapomgeving van de baby veilig is. Dit betekent dat de baby op een stevig en vlak matras slaapt en dat er geen losse kussens, dekens of knuffels in de wieg of het ledikant liggen. Ook is het belangrijk om de baby niet te warm aan te kleden en ervoor te zorgen dat de slaapkamer niet te warm is.
Conclusie
Het is belangrijk om de richtlijnen van het consultatiebureau te volgen als het gaat om de slaaphouding van je baby. Tot 6 maanden is het veiligst om de baby op zijn rug te laten slapen en daarna mag de baby op zijn buik slapen als hij dit zelf kan. Het is belangrijk om de slaapomgeving van de baby veilig te maken en ervoor te zorgen dat de baby niet te warm wordt aangekleed. Als ouder kun je ervoor zorgen dat de baby op de manier slaapt waarop hij zich het prettigst voelt, maar houd altijd rekening met de risico’s van buikslapen.