Wanneer mag je begeleider zijn auto?

Als je net je rijbewijs hebt gehaald, mag je nog niet zelfstandig de weg op. Je moet eerst een aantal maanden rijervaring opdoen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Maar wie mag er eigenlijk begeleider zijn in jouw auto? En wat zijn de regels waar je je aan moet houden? In dit artikel lees je alles over wanneer je begeleider mag zijn in een auto.

Wat is een begeleider?

Een begeleider is een ervaren bestuurder die jou begeleidt tijdens het rijden. Dit kan een familielid, vriend of kennis zijn, maar ook een rijschoolinstructeur. De begeleider moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en mag in de afgelopen 4 jaar geen strafrechtelijke veroordelingen hebben gehad voor verkeersovertredingen. Daarnaast moet de begeleider minimaal 27 jaar oud zijn en mag hij of zij niet onder invloed zijn van alcohol of drugs tijdens het begeleiden.

Wanneer mag je begeleider zijn in een auto?

Om begeleider te mogen zijn in een auto, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 27 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast mag je in de afgelopen 4 jaar geen strafrechtelijke veroordelingen hebben gehad voor verkeersovertredingen. Ook mag je niet onder invloed zijn van alcohol of drugs tijdens het begeleiden.

Als begeleider moet je ook aanwezig zijn tijdens het rijden en moet je in staat zijn om in te grijpen als dat nodig is. Dit betekent dat je alert moet zijn en niet afgeleid mag zijn door bijvoorbeeld je telefoon of andere zaken. Daarnaast moet je de regels van de weg kennen en deze ook kunnen uitleggen aan de beginnende bestuurder.

Wat zijn de voordelen van begeleid rijden?

Begeleid rijden heeft een aantal voordelen. Zo kun je als beginnende bestuurder meer ervaring opdoen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Dit kan je helpen om zelfverzekerder te worden achter het stuur en om beter te leren anticiperen op andere weggebruikers. Daarnaast kan begeleid rijden ook kostenbesparend zijn, omdat je minder rijlessen nodig hebt om je rijbewijs te halen.

Wat zijn de regels van begeleid rijden?

Als je begeleid rijden wilt toepassen, moet je je aan een aantal regels houden. Zo moet je altijd een begeleider bij je hebben als je gaat rijden en moet deze begeleider voldoen aan de voorwaarden die hierboven zijn genoemd. Daarnaast moet je een begeleiderspas aanvragen bij de RDW en deze bij je hebben tijdens het rijden.

Als beginnende bestuurder mag je alleen rijden als je begeleider naast je zit. Je mag dus geen passagiers meenemen tijdens het rijden. Ook mag je niet rijden tussen 00.00 uur en 05.00 uur, tenzij dit noodzakelijk is voor je werk of studie. Daarnaast moet je altijd een L-teken op de achterkant van je auto hebben en moet je je houden aan de verkeersregels.

Conclusie

Als beginnende bestuurder mag je nog niet zelfstandig de weg op. Je moet eerst een aantal maanden rijervaring opdoen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Deze begeleider moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs, minimaal 27 jaar oud zijn en mag in de afgelopen 4 jaar geen strafrechtelijke veroordelingen hebben gehad voor verkeersovertredingen. Daarnaast moet de begeleider nuchter zijn tijdens het begeleiden en moet hij of zij in staat zijn om in te grijpen als dat nodig is. Begeleid rijden heeft een aantal voordelen, zoals het opdoen van meer rijervaring en kostenbesparing. Als je begeleid wilt rijden, moet je je aan een aantal regels houden, zoals het hebben van een begeleiderspas en het niet meenemen van passagiers tijdens het rijden. Door je aan deze regels te houden, kun je veilig en verantwoord de weg op als beginnende bestuurder.

Plaats een reactie