Wanneer moet auto gekeurd zijn?

Als autobezitter ben je verplicht om je auto regelmatig te laten keuren. Maar wanneer moet auto gekeurd zijn? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het belang van een autokeuring.

Wanneer moet auto gekeurd zijn?

In Nederland is het verplicht om je auto regelmatig te laten keuren. Dit is vastgelegd in de Wegenverkeerswet. De frequentie van de keuring hangt af van de leeftijd van de auto en het type brandstof.

Voor benzineauto’s geldt dat ze na vier jaar voor het eerst gekeurd moeten worden. Daarna moet de auto om de twee jaar gekeurd worden. Voor dieselauto’s en auto’s op LPG geldt dat ze na drie jaar voor het eerst gekeurd moeten worden en daarna jaarlijks.

Het is belangrijk om de keuringsdatum goed in de gaten te houden. Als je auto niet op tijd gekeurd is, riskeer je een boete. Bovendien ben je niet verzekerd als er iets gebeurt met je auto en je geen geldige APK hebt.

Wat gebeurt er tijdens een autokeuring?

Tijdens een autokeuring wordt gekeken of je auto nog veilig genoeg is om de weg op te gaan. Er wordt onder andere gekeken naar de remmen, de verlichting, de banden en de uitlaat. Ook wordt gekeken naar de milieuprestaties van de auto.

Als je auto niet door de keuring komt, moet je de gebreken laten repareren voordat je weer de weg op mag. Als de gebreken te groot zijn, kan het zijn dat je auto afgekeurd wordt. In dat geval mag je niet meer met de auto rijden totdat de gebreken zijn verholpen en de auto opnieuw gekeurd is.

Wat kost een autokeuring?

De kosten voor een autokeuring verschillen per keuringsstation. Gemiddeld kost een APK-keuring tussen de €30 en €50. Als er reparaties nodig zijn om de auto door de keuring te krijgen, komen daar uiteraard nog extra kosten bij.

Het is verstandig om vooraf te informeren naar de kosten bij verschillende keuringsstations. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en voorkom je dat je te veel betaalt.

Conclusie

Als autobezitter ben je verplicht om je auto regelmatig te laten keuren. De frequentie van de keuring hangt af van de leeftijd van de auto en het type brandstof. Het is belangrijk om de keuringsdatum goed in de gaten te houden om boetes en problemen met de verzekering te voorkomen.

Tijdens een autokeuring wordt gekeken of je auto nog veilig genoeg is om de weg op te gaan. Als je auto niet door de keuring komt, moet je de gebreken laten repareren voordat je weer de weg op mag.

De kosten voor een autokeuring verschillen per keuringsstation. Het is verstandig om vooraf te informeren naar de kosten bij verschillende keuringsstations om te voorkomen dat je te veel betaalt.

Plaats een reactie