Wanneer moet belastingaangifte binnen zijn?

Belastingaangifte doen is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Maar wanneer moet de aangifte eigenlijk binnen zijn? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het doen van belastingaangifte in Nederland.

De deadline voor belastingaangifte

De deadline voor het doen van belastingaangifte is elk jaar op 1 mei. Dit betekent dat je uiterlijk op deze datum je aangifte moet hebben ingediend bij de Belastingdienst. Als je te laat bent met het indienen van je aangifte, loop je het risico op een boete.

Let op: als je gebruikmaakt van een belastingadviseur of accountant, kan de deadline voor het indienen van je aangifte anders zijn. In dat geval is het verstandig om dit te bespreken met je adviseur of accountant.

Uitstel aanvragen

Soms kan het voorkomen dat je niet op tijd klaar bent met het doen van je belastingaangifte. In dat geval kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst of telefonisch. Je krijgt dan automatisch vier maanden extra de tijd om je aangifte in te dienen.

Let op: uitstel aanvragen betekent niet dat je ook langer de tijd hebt om te betalen. Als je belasting moet betalen, moet je dit nog steeds voor 1 mei doen. Als je te laat betaalt, loop je het risico op een boete.

Boete bij te laat indienen

Als je te laat bent met het indienen van je belastingaangifte, loop je het risico op een boete. De hoogte van de boete hangt af van hoeveel dagen je te laat bent. De boete kan oplopen tot maximaal €5.514. Als je binnen twee maanden na de deadline alsnog je aangifte indient, krijg je meestal geen boete.

Let op: als je te laat bent met het betalen van belasting, loop je ook het risico op een boete. De hoogte van deze boete hangt af van hoeveel dagen je te laat bent en hoeveel belasting je moet betalen.

Hulp bij belastingaangifte

Het doen van belastingaangifte kan soms best ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen bij het invullen van je aangifte. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de BelastingTelefoon of een belastingadviseur inschakelen.

Daarnaast biedt de Belastingdienst ook hulp bij het invullen van je aangifte via de website. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de online aangiftehulp of de aangifte-app. Ook kun je op de website van de Belastingdienst verschillende brochures en handleidingen vinden die je kunnen helpen bij het invullen van je aangifte.

Conclusie

De deadline voor het doen van belastingaangifte is elk jaar op 1 mei. Als je te laat bent met het indienen van je aangifte, loop je het risico op een boete. Gelukkig kun je uitstel aanvragen als je niet op tijd klaar bent. Daarnaast zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen bij het invullen van je aangifte, zoals de BelastingTelefoon en de online aangiftehulp.

Als je op tijd begint met het doen van je belastingaangifte en eventueel hulp inschakelt als dat nodig is, kun je ervoor zorgen dat je op tijd klaar bent en geen boete krijgt. Succes met het invullen van je aangifte!

Plaats een reactie