Wanneer moet belasting ingevuld zijn?

Belastingaangifte doen is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Maar wanneer moet belasting ingevuld zijn? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het onderwerp.

Belastingaangifte doen

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet belasting betalen. Dit geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen, moet je jaarlijks aangifte doen bij de Belastingdienst. In deze aangifte geef je aan hoeveel inkomen je hebt gehad en welke aftrekposten je hebt. Op basis hiervan berekent de Belastingdienst hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt.

Uitstel aanvragen

De deadline voor het doen van belastingaangifte is elk jaar 1 mei. Dit betekent dat je uiterlijk op deze datum je aangifte moet hebben ingediend bij de Belastingdienst. Het is echter mogelijk om uitstel aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je nog niet alle benodigde gegevens hebt ontvangen of als je om andere redenen niet op tijd klaar bent met je aangifte.

Als je uitstel wilt aanvragen, moet je dit doen vóór 1 mei. Dit kan eenvoudig via de website van de Belastingdienst. Je kunt dan uitstel krijgen tot 1 september. Let op: als je na deze datum nog steeds geen aangifte hebt gedaan, kan de Belastingdienst een boete opleggen.

Automatisch uitstel

In sommige gevallen krijg je automatisch uitstel voor het doen van belastingaangifte. Dit geldt bijvoorbeeld als je een brief hebt ontvangen van de Belastingdienst waarin staat dat je uitstel krijgt. Ook als je een belastingadviseur hebt ingeschakeld, krijg je automatisch uitstel tot 1 mei van het volgende jaar.

Belastingaangifte over voorgaande jaren

Als je nog geen belastingaangifte hebt gedaan over voorgaande jaren, is het verstandig om dit alsnog te doen. De Belastingdienst kan namelijk een boete opleggen als je te laat bent met het doen van aangifte. Bovendien loop je het risico dat je te veel belasting betaalt als je geen aangifte doet.

Als je belastingaangifte wilt doen over voorgaande jaren, kun je dit doen via de website van de Belastingdienst. Je moet dan wel inloggen met je DigiD. Houd er rekening mee dat je alleen aangifte kunt doen over de afgelopen vijf jaar.

Conclusie

Belastingaangifte doen is een jaarlijks terugkerende verplichting voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De deadline voor het doen van aangifte is elk jaar 1 mei. Als je uitstel wilt aanvragen, moet je dit vóór deze datum doen. Je kunt dan uitstel krijgen tot 1 september. Als je nog geen belastingaangifte hebt gedaan over voorgaande jaren, is het verstandig om dit alsnog te doen om boetes en te veel betaalde belasting te voorkomen.

Plaats een reactie