Wanneer moet belastingaangifte 2020 binnen zijn?

Belastingaangifte doen is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen, zodat je geen boetes of rente hoeft te betalen. Maar wanneer moet belastingaangifte 2020 eigenlijk binnen zijn?

Uitstel aanvragen

Normaal gesproken moet je belastingaangifte doen voor 1 mei van het jaar na het jaar waarover je aangifte doet. Voor de aangifte over 2020 betekent dit dus dat je uiterlijk op 1 mei 2021 aangifte moet hebben gedaan. Het is mogelijk om uitstel aan te vragen, bijvoorbeeld als je niet op tijd alle benodigde gegevens hebt ontvangen. Je kunt dan uitstel krijgen tot 1 september 2021. Het is wel belangrijk om op tijd uitstel aan te vragen, anders loop je alsnog het risico op boetes en rente.

Boetes en rente

Als je te laat bent met het doen van belastingaangifte, loop je het risico op boetes en rente. De boete voor het te laat indienen van de aangifte bedraagt €385,-. Als je nog langer wacht, kan de boete oplopen tot €5.514,-. Daarnaast loop je het risico op een verzuimboete van €69,- als je niet op tijd uitstel aanvraagt. Als je te laat bent met het betalen van de verschuldigde belasting, moet je rente betalen over het openstaande bedrag. De rente bedraagt op dit moment 4% per jaar.

Hulp bij belastingaangifte

Belastingaangifte doen kan soms best ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen bij het doen van aangifte. Zo kun je gebruik maken van de online aangiftehulp van de Belastingdienst. Hierbij word je stap voor stap door de aangifte geleid en kun je direct zien wat je terugkrijgt of moet betalen. Daarnaast kun je ook terecht bij een belastingadviseur of een belastingconsulent. Zij kunnen je helpen bij het invullen van de aangifte en kunnen je adviseren over eventuele aftrekposten.

Aftrekposten

Als je belastingaangifte doet, kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Dit zijn kosten die je mag aftrekken van het inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Voorbeelden van aftrekposten zijn de hypotheekrente, studiekosten en zorgkosten. Het is belangrijk om goed te kijken welke aftrekposten voor jou van toepassing zijn, zodat je niet te veel belasting betaalt.

Conclusie

Belastingaangifte doen is een jaarlijks terugkerende verplichting. Voor de aangifte over 2020 moet je uiterlijk op 1 mei 2021 aangifte hebben gedaan. Als je uitstel aanvraagt, kun je tot 1 september 2021 de tijd nemen om aangifte te doen. Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen en eventueel uitstel aan te vragen, om boetes en rente te voorkomen. Als je hulp nodig hebt bij het doen van aangifte, kun je gebruik maken van de online aangiftehulp of een belastingadviseur inschakelen. Tot slot is het belangrijk om goed te kijken welke aftrekposten voor jou van toepassing zijn, zodat je niet te veel belasting betaalt.

Plaats een reactie