Wanneer moet belastingaangifte 2021 binnen zijn?

Belastingaangifte doen is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen, zodat je geen boetes of rente hoeft te betalen. Maar wanneer moet belastingaangifte 2021 eigenlijk binnen zijn?

Uitstel aanvragen

Normaal gesproken moet je belastingaangifte doen voor 1 mei van het jaar na het jaar waarover je aangifte doet. Voor de aangifte van 2021 geldt dus dat deze uiterlijk op 1 mei 2022 binnen moet zijn. Het is mogelijk om uitstel aan te vragen voor het doen van belastingaangifte. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je nog niet alle benodigde gegevens hebt ontvangen of als je om andere redenen niet op tijd klaar bent met de aangifte.

Als je uitstel wilt aanvragen, moet je dit doen vóór 1 mei 2022. Je kunt uitstel aanvragen tot 1 september 2022. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst of telefonisch. Houd er wel rekening mee dat je nog steeds op tijd moet betalen als je belasting moet bijbetalen. Het uitstel geldt alleen voor het doen van de aangifte, niet voor het betalen van de belasting.

Boetes en rente

Als je te laat bent met het doen van belastingaangifte, loop je het risico op boetes en rente. De Belastingdienst kan een verzuimboete opleggen als je niet op tijd aangifte doet. Deze boete bedraagt €385,- en kan oplopen tot €5.514,- als je meerdere keren te laat bent met aangifte doen.

Als je te laat bent met betalen van de belasting, moet je rente betalen over het openstaande bedrag. De rente bedraagt op dit moment 4%. Het is dus belangrijk om op tijd te betalen om extra kosten te voorkomen.

Hulp bij belastingaangifte

Belastingaangifte doen kan soms best ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen bij het doen van aangifte. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de online aangiftehulp op de website van de Belastingdienst. Hierbij word je stap voor stap door de aangifte geleid en kun je direct zien wat je moet invullen.

Daarnaast kun je ook hulp krijgen van een belastingadviseur of een belastingconsulent. Deze professionals kunnen je helpen bij het invullen van de aangifte en kunnen je advies geven over belastingzaken. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.

Conclusie

Belastingaangifte doen is een jaarlijks terugkerende verplichting. Voor de aangifte van 2021 geldt dat deze uiterlijk op 1 mei 2022 binnen moet zijn. Als je uitstel wilt aanvragen, moet je dit vóór 1 mei 2022 doen. Houd er wel rekening mee dat je nog steeds op tijd moet betalen als je belasting moet bijbetalen. Als je te laat bent met aangifte doen of betalen, loop je het risico op boetes en rente. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen bij het doen van aangifte, zoals de online aangiftehulp of een belastingadviseur.

Plaats een reactie