Belastingaangifte doen is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Maar wanneer moet belastingaangifte eigenlijk binnen zijn? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het doen van belastingaangifte in Nederland.
Belastingaangifte doen in Nederland
In Nederland zijn de meeste mensen verplicht om belastingaangifte te doen. Dit geldt onder andere voor mensen die in loondienst werken, ondernemers en gepensioneerden. Het doen van belastingaangifte is belangrijk omdat de Belastingdienst op basis hiervan kan bepalen hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt.
Belastingaangifte doen kan op verschillende manieren. Zo kun je dit online doen via de website van de Belastingdienst, maar ook via de app of op papier. Het is belangrijk om te weten dat je alleen belastingaangifte hoeft te doen als je hiervoor een uitnodiging hebt ontvangen van de Belastingdienst. Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar denk je wel belasting terug te kunnen krijgen? Dan kun je alsnog zelf aangifte doen.
Wanneer moet belastingaangifte binnen zijn?
Maar wanneer moet belastingaangifte eigenlijk binnen zijn? Dit hangt af van verschillende factoren. Zo krijgen de meeste mensen in maart of april een uitnodiging van de Belastingdienst om aangifte te doen. In deze uitnodiging staat ook de uiterste datum waarop je aangifte moet doen. In de meeste gevallen is dit 1 mei.
Heb je uitstel gekregen van de Belastingdienst? Dan moet je aangifte doen voor de datum die in de brief staat vermeld. Dit kan bijvoorbeeld 1 september zijn. Het is belangrijk om deze datum goed in de gaten te houden, want als je te laat bent met het doen van aangifte kun je een boete krijgen.
Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar wil je wel aangifte doen? Dan kun je dit doen tot 5 jaar na het betreffende belastingjaar. Dit betekent dat je bijvoorbeeld tot 31 december 2025 aangifte kunt doen over het belastingjaar 2020.
Boete bij te laat indienen belastingaangifte
Zoals eerder genoemd kun je een boete krijgen als je te laat bent met het doen van belastingaangifte. De hoogte van deze boete hangt af van hoe lang je te laat bent. Als je bijvoorbeeld 1 dag te laat bent, krijg je een boete van €369. Ben je meer dan 3 maanden te laat? Dan kan de boete oplopen tot €5.278.
Als je een goede reden hebt voor het te laat indienen van je belastingaangifte, kun je bezwaar maken tegen de boete. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je door ziekte of een andere persoonlijke omstandigheid niet in staat was om op tijd aangifte te doen.
Conclusie
Belastingaangifte doen is voor de meeste mensen in Nederland verplicht. De uiterste datum waarop je aangifte moet doen hangt af van verschillende factoren, zoals of je een uitnodiging hebt ontvangen en of je uitstel hebt gekregen van de Belastingdienst. Het is belangrijk om deze datum goed in de gaten te houden, want als je te laat bent met het doen van aangifte kun je een boete krijgen. Heb je een goede reden voor het te laat indienen van je belastingaangifte? Dan kun je bezwaar maken tegen de boete.