Wanneer moet de aangifte binnen zijn?

De aangifte inkomstenbelasting moet elk jaar voor een bepaalde datum worden ingediend bij de Belastingdienst. Maar wanneer moet de aangifte eigenlijk binnen zijn? En wat gebeurt er als je te laat bent met het indienen van de aangifte? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de deadline voor de aangifte inkomstenbelasting.

Deadline voor de aangifte inkomstenbelasting

De deadline voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting is elk jaar op 1 mei. Dit betekent dat je de aangifte uiterlijk op deze datum moet hebben ingediend bij de Belastingdienst. Als je de aangifte te laat indient, loop je het risico op een boete.

Let op: als je de aangifte laat invullen door een belastingadviseur of accountant, dan geldt er een andere deadline. In dat geval moet de aangifte uiterlijk op 1 mei van het volgende jaar zijn ingediend. Dit geeft de belastingadviseur of accountant meer tijd om de aangifte in te vullen en eventuele fouten te corrigeren.

Uitstel aanvragen

Als je de aangifte niet op tijd kunt indienen, kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst of telefonisch. Je krijgt dan automatisch vier maanden extra de tijd om de aangifte in te dienen. Dit betekent dat je de aangifte uiterlijk op 1 september moet hebben ingediend.

Let op: als je uitstel aanvraagt, betekent dit niet automatisch dat je ook later mag betalen. Als je belasting moet betalen, moet je dit nog steeds voor 1 mei doen. Als je te laat betaalt, loop je het risico op een boete.

Boete bij te laat indienen

Als je de aangifte te laat indient, loop je het risico op een boete. De hoogte van de boete hangt af van hoeveel dagen je te laat bent met het indienen van de aangifte. De boete kan oplopen tot maximaal € 5.278.

Als je de aangifte meer dan twee maanden te laat indient, kan de Belastingdienst ook een verzuimboete opleggen. Deze boete bedraagt € 369. Als je de aangifte nog steeds niet hebt ingediend na een aanmaning van de Belastingdienst, kan er een dwangsom worden opgelegd. Deze dwangsom kan oplopen tot maximaal € 5.278.

Conclusie

De deadline voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting is elk jaar op 1 mei. Als je de aangifte te laat indient, loop je het risico op een boete. Je kunt uitstel aanvragen als je de aangifte niet op tijd kunt indienen, maar let op dat je nog steeds op tijd moet betalen. Als je de aangifte meer dan twee maanden te laat indient, kan er ook een verzuimboete worden opgelegd. Zorg er dus voor dat je de aangifte op tijd indient om boetes te voorkomen.

Plaats een reactie