Wanneer moet de belasting ingevuld zijn?

Belastingaangifte doen is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Maar wanneer moet de belasting ingevuld zijn? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het invullen van de belastingaangifte.

Belastingaangifte doen

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Dit betekent dat je aan de Belastingdienst doorgeeft hoeveel inkomen je hebt gehad in het voorgaande jaar en hoeveel belasting je daarover hebt betaald. Op basis hiervan berekent de Belastingdienst of je nog geld terugkrijgt of juist moet bijbetalen.

De meeste mensen doen één keer per jaar belastingaangifte, in de maanden maart, april en mei. Dit wordt ook wel de aangifteperiode genoemd. Tijdens deze periode kun je online of via de post je belastingaangifte indienen.

Wanneer moet de belasting ingevuld zijn?

Maar wanneer moet de belasting ingevuld zijn? De deadline voor het indienen van de belastingaangifte is elk jaar op 1 mei. Dit betekent dat je uiterlijk op deze datum je aangifte moet hebben ingediend bij de Belastingdienst.

Als je de belastingaangifte te laat indient, loop je het risico op een boete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van hoeveel dagen je te laat bent met het indienen van de aangifte. Als je bijvoorbeeld één dag te laat bent, kan de boete al oplopen tot €369. Ben je meer dan zes maanden te laat, dan kan de boete oplopen tot €5.278.

Als je niet in staat bent om voor 1 mei je belastingaangifte in te dienen, kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan online via de website van de Belastingdienst of telefonisch. Je krijgt dan automatisch vier maanden extra de tijd om je aangifte in te dienen. De deadline voor het indienen van de aangifte wordt dan verschoven naar 1 september.

Hoe vul je de belastingaangifte in?

Het invullen van de belastingaangifte kan voor veel mensen een ingewikkelde klus zijn. Gelukkig kun je hierbij hulp krijgen van de Belastingdienst. Zo kun je gebruik maken van de online aangiftehulp, waarbij je stap voor stap door de aangifte wordt geleid. Ook kun je terecht bij een belastingadviseur of een belastingconsulent.

Als je zelf de belastingaangifte wilt invullen, is het belangrijk dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt. Denk hierbij aan je jaaropgave, bankafschriften en eventuele aftrekposten. Het is ook belangrijk om goed te kijken naar welke aftrekposten voor jou van toepassing zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kosten voor studie of een verbouwing aftrekken van je belastbaar inkomen.

Conclusie

De deadline voor het indienen van de belastingaangifte is elk jaar op 1 mei. Als je te laat bent met het indienen van de aangifte, loop je het risico op een boete. Gelukkig kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst als je niet in staat bent om voor 1 mei je aangifte in te dienen. Het invullen van de belastingaangifte kan voor veel mensen een ingewikkelde klus zijn, maar met behulp van de Belastingdienst of een belastingadviseur kun je hierbij ondersteuning krijgen.

Plaats een reactie