Wanneer moet de belastingaangifte binnen zijn 2015?

De belastingaangifte is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Het is belangrijk om op tijd de aangifte te doen, zodat je geen boetes of rente hoeft te betalen. Maar wanneer moet de belastingaangifte eigenlijk binnen zijn in 2015?

Uitstel aanvragen

Normaal gesproken moet de belastingaangifte voor 1 mei binnen zijn. Dit geldt ook voor de aangifte over het jaar 2015. Als je niet op tijd klaar bent met de aangifte, kun je uitstel aanvragen. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst of telefonisch. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, anders loop je het risico op een boete.

Als je uitstel hebt aangevraagd, krijg je automatisch vier maanden extra de tijd om de aangifte te doen. Dit betekent dat je de aangifte uiterlijk op 1 september 2016 binnen moet hebben.

Boetes en rente

Als je de belastingaangifte te laat indient, loop je het risico op een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van hoeveel dagen je te laat bent. Als je binnen drie maanden na de uiterste aangiftedatum alsnog aangifte doet, bedraagt de boete €369. Ben je meer dan drie maanden te laat, dan kan de boete oplopen tot €5.278.

Naast de boete loop je ook het risico op het betalen van rente. Als je te laat bent met betalen, moet je namelijk rente betalen over het openstaande bedrag. De rente bedraagt op dit moment 4% per jaar.

Belastingaangifte doen

Als je de belastingaangifte op tijd wilt doen, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Je hebt onder andere je DigiD nodig, een overzicht van je inkomsten en uitgaven en eventuele aftrekposten. Het is verstandig om deze gegevens van tevoren te verzamelen, zodat je de aangifte snel en gemakkelijk kunt invullen.

Je kunt de belastingaangifte online invullen via de website van de Belastingdienst. Hierbij kun je gebruik maken van de vooraf ingevulde gegevens, zodat je niet alles zelf hoeft in te vullen. Als je hulp nodig hebt bij het invullen van de aangifte, kun je terecht bij de BelastingTelefoon of bij een belastingadviseur.

Conclusie

De belastingaangifte moet voor 1 mei binnen zijn, tenzij je uitstel hebt aangevraagd. Als je te laat bent met de aangifte, loop je het risico op een boete en rente. Het is daarom belangrijk om op tijd de aangifte te doen en eventueel uitstel aan te vragen als je niet op tijd klaar bent. Verzamel van tevoren alle benodigde gegevens, zodat je de aangifte snel en gemakkelijk kunt invullen.

Plaats een reactie