Wanneer moet de belastingaangifte binnen zijn?

De belastingaangifte is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Het is belangrijk om op tijd de aangifte te doen, zodat je geen boetes of rente hoeft te betalen. Maar wanneer moet de belastingaangifte eigenlijk binnen zijn?

Uitstel aanvragen

De deadline voor het doen van de belastingaangifte is 1 mei. Dit betekent dat je de aangifte uiterlijk op deze datum ingediend moet hebben. Als je niet op tijd klaar bent, kun je uitstel aanvragen. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst of telefonisch. Je krijgt dan automatisch vier maanden extra de tijd om de aangifte in te dienen. De nieuwe deadline is dan 1 september.

Het is wel belangrijk om te weten dat je alleen uitstel kunt aanvragen als je vóór 1 mei al een brief van de Belastingdienst hebt ontvangen waarin staat dat je aangifte moet doen. Als je deze brief niet hebt ontvangen, kun je geen uitstel aanvragen en moet je de aangifte dus vóór 1 mei indienen.

Boetes en rente

Als je de belastingaangifte te laat indient, loop je het risico op boetes en rente. De boete voor het te laat indienen van de aangifte bedraagt €385,-. Als je ook te laat bent met het betalen van de verschuldigde belasting, kan er een boete worden opgelegd van maximaal €5.278,-. Daarnaast moet je rente betalen over het bedrag dat je te laat betaalt. De rente bedraagt op dit moment 4% per jaar.

Als je uitstel hebt aangevraagd en de aangifte alsnog te laat indient, loop je ook het risico op boetes en rente. Het is dus belangrijk om de nieuwe deadline goed in de gaten te houden en op tijd de aangifte in te dienen.

Teruggave

Als je recht hebt op teruggave van belasting, is het natuurlijk extra belangrijk om de aangifte op tijd in te dienen. Hoe eerder je de aangifte indient, hoe eerder je het geld terugkrijgt. De Belastingdienst streeft ernaar om binnen drie maanden na ontvangst van de aangifte een definitieve aanslag op te leggen. Als je recht hebt op teruggave, krijg je het geld binnen een paar weken na de definitieve aanslag op je rekening gestort.

Conclusie

De belastingaangifte moet uiterlijk op 1 mei ingediend zijn. Als je niet op tijd klaar bent, kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Het is belangrijk om de nieuwe deadline goed in de gaten te houden en op tijd de aangifte in te dienen om boetes en rente te voorkomen. Als je recht hebt op teruggave van belasting, is het extra belangrijk om de aangifte op tijd in te dienen, zodat je het geld snel terugkrijgt.

Plaats een reactie