Wanneer moet de btw aangifte binnen zijn?

Als ondernemer in Nederland ben je verplicht om btw-aangifte te doen. Maar wanneer moet de btw aangifte binnen zijn? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het onderwerp.

Wat is btw-aangifte?

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is een belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. Als ondernemer ben je verplicht om btw te berekenen over de producten of diensten die je levert. Deze btw moet je vervolgens afdragen aan de Belastingdienst. Dit doe je door btw-aangifte te doen.

Btw-aangifte is een overzicht van de btw die je hebt berekend en ontvangen in een bepaalde periode. Dit kan bijvoorbeeld per kwartaal of per maand zijn. In de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel btw je hebt betaald. Het verschil tussen deze bedragen is het bedrag dat je moet afdragen aan de Belastingdienst.

Wanneer moet de btw aangifte binnen zijn?

Als ondernemer ben je verplicht om btw-aangifte te doen. Maar wanneer moet de btw aangifte binnen zijn? Dit hangt af van de frequentie waarmee je btw-aangifte doet.

Als je per kwartaal btw-aangifte doet, moet je de btw-aangifte uiterlijk op de laatste dag van de maand volgend op het kwartaal indienen. Dit betekent dat je de btw-aangifte over het eerste kwartaal (januari, februari en maart) uiterlijk op 30 april moet indienen. De btw-aangifte over het tweede kwartaal (april, mei en juni) moet uiterlijk op 31 juli worden ingediend. De btw-aangifte over het derde kwartaal (juli, augustus en september) moet uiterlijk op 31 oktober worden ingediend. En de btw-aangifte over het vierde kwartaal (oktober, november en december) moet uiterlijk op 31 januari van het volgende jaar worden ingediend.

Als je per maand btw-aangifte doet, moet je de btw-aangifte uiterlijk op de laatste dag van de volgende maand indienen. Dit betekent dat je de btw-aangifte over januari uiterlijk op 28 februari moet indienen. De btw-aangifte over februari moet uiterlijk op 31 maart worden ingediend. En zo verder.

Wat gebeurt er als je te laat bent met de btw-aangifte?

Als je te laat bent met het indienen van de btw-aangifte, kan de Belastingdienst een boete opleggen. De hoogte van de boete hangt af van hoeveel te laat je bent met het indienen van de btw-aangifte. Als je binnen twee weken na de uiterste indieningsdatum alsnog de btw-aangifte indient, krijg je meestal geen boete. Maar als je langer dan twee weken te laat bent, kan de boete oplopen tot honderden euro’s.

Daarnaast kan de Belastingdienst ook een verzuimboete opleggen als je helemaal geen btw-aangifte doet. Deze boete bedraagt minimaal € 67 en kan oplopen tot € 5.278.

Conclusie

Als ondernemer ben je verplicht om btw-aangifte te doen. De uiterste indieningsdatum van de btw-aangifte hangt af van de frequentie waarmee je btw-aangifte doet. Als je te laat bent met het indienen van de btw-aangifte, kan de Belastingdienst een boete opleggen. Zorg er dus voor dat je op tijd bent met het indienen van de btw-aangifte.

Plaats een reactie