Als ondernemer in Nederland ben je verplicht om btw te betalen over de producten of diensten die je levert. Maar wanneer moet deze btw betaald zijn? In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn omtrent het betalen van btw en wat de gevolgen zijn als je te laat bent met betalen.
Wanneer moet de btw betaald zijn?
De btw moet in principe betaald worden in de aangifteperiode waarin de omzet is behaald. Dit betekent dat als je in de maand januari een factuur verstuurt, je de btw hierover moet betalen in de aangifte van januari. De aangifte moet uiterlijk op de laatste dag van de maand na afloop van de aangifteperiode binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit betekent dat als je btw-aangifte doet per kwartaal, je de btw uiterlijk op 31 januari, 30 april, 31 juli of 31 oktober moet betalen.
Als je te laat bent met het betalen van de btw, dan kan de Belastingdienst een boete opleggen. De hoogte van de boete is afhankelijk van hoeveel te laat je bent met betalen. Als je binnen twee weken na de uiterste betaaldatum betaalt, dan krijg je geen boete. Ben je tussen de twee en vijf weken te laat, dan krijg je een boete van 3% van het te betalen bedrag. Bij meer dan vijf weken te laat zijn, kan de boete oplopen tot 4% van het te betalen bedrag met een minimum van €50 en een maximum van €5.278.
Uitstel van betaling
Soms kan het voorkomen dat je als ondernemer niet in staat bent om op tijd de btw te betalen. In dat geval kun je bij de Belastingdienst een verzoek indienen voor uitstel van betaling. Dit kan bijvoorbeeld als je tijdelijk liquiditeitsproblemen hebt of als je verwacht dat je binnenkort voldoende geld hebt om de btw te betalen.
Als je uitstel van betaling krijgt, dan moet je wel rente betalen over het bedrag dat je nog moet betalen. De rente bedraagt op dit moment 4% per jaar. Daarnaast kan de Belastingdienst vragen om zekerheidstelling, bijvoorbeeld in de vorm van een bankgarantie of een verpanding van goederen. Dit is om te voorkomen dat de Belastingdienst het geld niet terugkrijgt als je failliet gaat.
Btw terugvragen
Als je als ondernemer meer btw hebt betaald dan je hebt ontvangen, dan kun je deze btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan bijvoorbeeld als je investeringen hebt gedaan waarover je btw hebt betaald, maar waarvoor je nog geen omzet hebt behaald. Ook als je goederen of diensten hebt ingekocht waarover je btw hebt betaald, maar die je uiteindelijk niet hebt gebruikt voor je onderneming, kun je deze btw terugvragen.
Je kunt btw terugvragen door dit aan te geven in de btw-aangifte. Als je meer btw terugvraagt dan je hebt betaald, dan krijg je het verschil terug van de Belastingdienst. Dit gebeurt meestal binnen vier weken na het indienen van de aangifte.
Conclusie
Als ondernemer in Nederland ben je verplicht om btw te betalen over de producten of diensten die je levert. De btw moet in principe betaald worden in de aangifteperiode waarin de omzet is behaald. Als je te laat bent met betalen, dan kan de Belastingdienst een boete opleggen. Als je uitstel van betaling nodig hebt, dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Als je meer btw hebt betaald dan je hebt ontvangen, dan kun je deze btw terugvragen bij de Belastingdienst.