Wanneer moet kwartaalaangifte binnen zijn?

Als ondernemer ben je verplicht om periodiek aangifte te doen van de omzetbelasting die je hebt ontvangen en betaald. Dit wordt ook wel de btw-aangifte genoemd. Afhankelijk van de grootte van je onderneming en de hoogte van je omzet, moet je dit maandelijks, per kwartaal of jaarlijks doen. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wanneer moet kwartaalaangifte binnen zijn?

Wat is kwartaalaangifte?

Als ondernemer ben je verplicht om btw-aangifte te doen. Dit houdt in dat je aangeeft hoeveel btw je hebt ontvangen en betaald in een bepaalde periode. Als je per kwartaal aangifte doet, betekent dit dat je dit vier keer per jaar moet doen. De kwartaalaangifte moet uiterlijk op de laatste dag van de maand volgend op het kwartaal worden ingediend. Dit betekent dat de aangifte voor het eerste kwartaal (januari, februari en maart) uiterlijk op 30 april moet worden ingediend.

Uitstel aanvragen

Soms kan het voorkomen dat je niet op tijd de kwartaalaangifte kunt indienen. In dat geval kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit moet je wel op tijd doen, anders riskeer je een boete. Het is belangrijk om te weten dat je alleen uitstel kunt aanvragen voor de aangifte zelf, niet voor de betaling van de btw. Als je uitstel hebt gekregen, moet je de aangifte alsnog indienen binnen de gestelde termijn.

Boetes bij te laat indienen

Als je te laat bent met het indienen van de kwartaalaangifte, loop je het risico op een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van hoeveel dagen je te laat bent. Bij een eerste keer te laat indienen bedraagt de boete €65. Bij herhaaldelijke overtredingen kan de boete oplopen tot €5.278. Het is dus belangrijk om op tijd de aangifte in te dienen om boetes te voorkomen.

Conclusie

Als ondernemer ben je verplicht om periodiek btw-aangifte te doen. Als je per kwartaal aangifte doet, moet je dit uiterlijk op de laatste dag van de maand volgend op het kwartaal doen. Het is belangrijk om op tijd de aangifte in te dienen om boetes te voorkomen. Als je toch te laat bent, kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Houd er wel rekening mee dat je alleen uitstel kunt aanvragen voor de aangifte zelf, niet voor de betaling van de btw.

Plaats een reactie