Wanneer moet mijn auto APK gekeurd zijn?

Als autobezitter ben je verplicht om je auto APK te laten keuren. Maar wanneer moet je dit precies doen? In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wanneer moet mijn auto APK gekeurd zijn?

Wat is APK?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een keuring die verplicht is voor alle auto’s in Nederland. Tijdens de keuring wordt er gekeken naar de veiligheid en milieuvriendelijkheid van de auto. De keuring wordt uitgevoerd door een erkend keuringsstation.

Wanneer moet mijn auto APK gekeurd zijn?

De APK-keuring is verplicht voor alle auto’s die ouder zijn dan 3 jaar. Na de eerste keuring moet de auto vervolgens om de 1 of 2 jaar opnieuw gekeurd worden, afhankelijk van het type brandstof en de datum van eerste toelating.

Als je auto op benzine rijdt en voor 1 januari 2005 voor het eerst op de weg is toegelaten, dan moet de auto jaarlijks gekeurd worden. Voor auto’s op benzine die na 1 januari 2005 voor het eerst op de weg zijn toegelaten, geldt een keuringsinterval van 2 jaar.

Voor dieselauto’s en auto’s op LPG geldt altijd een keuringsinterval van 1 jaar, ongeacht de datum van eerste toelating.

Het is belangrijk om op tijd je auto APK te laten keuren. Als je te laat bent, dan riskeer je een boete. Daarnaast ben je niet verzekerd als er iets gebeurt met je auto en je geen geldige APK hebt.

Wanneer moet ik mijn auto APK laten keuren?

Je kunt op de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) checken wanneer je auto APK gekeurd moet zijn. Dit kun je doen door het kenteken van je auto in te voeren op de website. Je krijgt dan een overzicht van de APK-vervaldatum en de datum waarop de auto voor het laatst is gekeurd.

Het is verstandig om ruim op tijd een afspraak te maken voor de APK-keuring. Zo voorkom je dat je te laat bent en een boete krijgt. Daarnaast heb je dan nog tijd om eventuele reparaties uit te laten voeren voordat de keuring plaatsvindt.

Wat gebeurt er tijdens de APK-keuring?

Tijdens de APK-keuring wordt er gekeken naar verschillende onderdelen van de auto. Zo wordt er gekeken naar de remmen, de verlichting, de banden, de uitlaat, de carrosserie en de milieuvriendelijkheid van de auto.

Als er tijdens de keuring gebreken worden geconstateerd, dan moet je deze laten repareren voordat de auto opnieuw gekeurd kan worden. Als de auto is goedgekeurd, dan krijg je een keuringsrapport en een nieuwe APK-sticker op de auto.

Conclusie

Als autobezitter ben je verplicht om je auto APK te laten keuren. De keuring is verplicht voor alle auto’s die ouder zijn dan 3 jaar. Het is belangrijk om op tijd je auto APK te laten keuren om boetes en problemen met de verzekering te voorkomen. Tijdens de keuring wordt er gekeken naar de veiligheid en milieuvriendelijkheid van de auto. Als er gebreken worden geconstateerd, dan moeten deze gerepareerd worden voordat de auto opnieuw gekeurd kan worden.

Plaats een reactie