Wanneer moet mijn auto gekeurd zijn?

Als autobezitter ben je verplicht om je auto regelmatig te laten keuren. Maar wanneer moet je auto gekeurd zijn en waar moet je op letten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en vertellen we je meer over het onderwerp.

APK-keuring

De keuring waar we het hier over hebben is de APK-keuring. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een verplichte keuring voor alle auto’s in Nederland. Tijdens deze keuring wordt gekeken of je auto nog veilig genoeg is om de weg op te gaan en of hij voldoet aan de milieueisen.

Wanneer moet mijn auto gekeurd zijn?

De APK-keuring moet worden uitgevoerd voordat de huidige keuringsdatum verloopt. De keuringsdatum staat vermeld op het APK-rapport dat je bij de vorige keuring hebt ontvangen. Als je auto is afgekeurd, dan moet je hem binnen twee maanden opnieuw laten keuren. Als je auto is goedgekeurd, dan moet je hem opnieuw laten keuren voor de vervaldatum.

De vervaldatum van de APK-keuring staat ook vermeld op het APK-rapport. Als je auto niet op tijd is gekeurd, dan riskeer je een boete. De hoogte van de boete kan oplopen tot € 130,-. Daarnaast ben je niet verzekerd als je met een auto rijdt waarvan de APK is verlopen.

Waar moet ik op letten bij de APK-keuring?

Tijdens de APK-keuring wordt gekeken naar verschillende onderdelen van je auto. Zo wordt er gekeken naar de remmen, de verlichting, de banden en de uitlaat. Ook wordt er gekeken naar de milieueisen, zoals de uitstoot van schadelijke stoffen.

Als je auto wordt afgekeurd, dan krijg je een rapport met de punten waarop je auto niet voldoet aan de eisen. Je hebt dan twee maanden de tijd om deze punten te laten repareren en je auto opnieuw te laten keuren. Als je auto wordt goedgekeurd, dan krijg je een nieuw APK-rapport en kun je weer veilig de weg op.

Conclusie

Als autobezitter ben je verplicht om je auto regelmatig te laten keuren. De APK-keuring is een verplichte keuring die ervoor zorgt dat je auto veilig genoeg is om de weg op te gaan en voldoet aan de milieueisen. De keuring moet worden uitgevoerd voordat de huidige keuringsdatum verloopt en de vervaldatum staat vermeld op het APK-rapport. Als je auto wordt afgekeurd, dan heb je twee maanden de tijd om de punten te laten repareren en je auto opnieuw te laten keuren. Als je auto wordt goedgekeurd, dan kun je weer veilig de weg op.

Plaats een reactie