Het is voor veel werknemers een belangrijke vraag: wanneer moet het werkrooster bekend zijn? Het antwoord op deze vraag is niet altijd even duidelijk, maar er zijn wel een aantal richtlijnen waar werkgevers zich aan moeten houden. In dit artikel gaan we dieper in op de regels rondom het bekendmaken van werkroosters en wat je als werknemer kunt doen als je werkgever zich hier niet aan houdt.
Wettelijke regels rondom werkroosters
Er zijn geen specifieke wettelijke regels rondom het bekendmaken van werkroosters. Wel is er in de Arbeidstijdenwet een aantal bepalingen opgenomen die betrekking hebben op werktijden en rusttijden. Zo moeten werknemers minimaal 11 uur aaneengesloten rust hebben tussen twee diensten in en mogen ze niet meer dan 12 uur per dienst werken. Ook moeten werknemers na 6 uur werken minimaal 30 minuten pauze krijgen.
Daarnaast zijn er in cao’s vaak afspraken gemaakt over het bekendmaken van werkroosters. Zo kan er bijvoorbeeld zijn afgesproken dat werkgevers de roosters minimaal een week van tevoren bekend moeten maken. Het is dus belangrijk om de cao van jouw branche te raadplegen om te zien welke afspraken er zijn gemaakt over werkroosters.
Wanneer moet het werkrooster bekend zijn?
Zoals hierboven al genoemd, zijn er geen specifieke wettelijke regels rondom het bekendmaken van werkroosters. Wel is het zo dat werkgevers zich aan redelijke termijnen moeten houden. Dit betekent dat werkgevers de roosters op tijd bekend moeten maken, zodat werknemers zich hierop kunnen voorbereiden.
Wat een redelijke termijn is, hangt af van de omstandigheden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een werkgever in een drukke periode van het jaar de roosters korter van tevoren bekendmaakt dan in een rustige periode. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat werkgevers de roosters minimaal een week van tevoren bekend moeten maken.
Als werknemer heb je recht op duidelijkheid over je werktijden. Het is daarom belangrijk om bij je werkgever na te vragen wanneer je het rooster kunt verwachten. Als je werkgever zich niet aan de afspraken houdt, kun je hier iets van zeggen. Als dit niet helpt, kun je contact opnemen met de vakbond of een juridisch adviseur om te kijken wat je verder kunt doen.
Wat kun je doen als je werkgever zich niet aan de afspraken houdt?
Als je werkgever zich niet aan de afspraken houdt rondom het bekendmaken van werkroosters, kun je hier iets van zeggen. Het is belangrijk om dit op een rustige en respectvolle manier te doen. Leg uit waarom het voor jou belangrijk is om op tijd te weten wanneer je moet werken en vraag of je werkgever hier in de toekomst rekening mee wil houden.
Als dit niet helpt, kun je contact opnemen met de vakbond of een juridisch adviseur. Zij kunnen je helpen om te kijken wat je verder kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld een klacht indienen bij de arbeidsinspectie of een rechtszaak aanspannen tegen je werkgever.
Conclusie
Hoewel er geen specifieke wettelijke regels zijn rondom het bekendmaken van werkroosters, moeten werkgevers zich wel aan redelijke termijnen houden. Over het algemeen wordt aangenomen dat werkgevers de roosters minimaal een week van tevoren bekend moeten maken. Als werknemer heb je recht op duidelijkheid over je werktijden en kun je actie ondernemen als je werkgever zich niet aan de afspraken houdt.
Als je als werknemer op tijd weet wanneer je moet werken, kun je je hierop voorbereiden en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Het is daarom belangrijk dat werkgevers zich aan de afspraken houden en de roosters op tijd bekendmaken.