Wanneer moeten asbestdaken verwijderd zijn?

Asbest is een gevaarlijke stof die in het verleden veelvuldig werd gebruikt in de bouw. Het werd onder andere gebruikt als isolatiemateriaal en als dakbedekking. Inmiddels is bekend dat asbest schadelijk is voor de gezondheid en daarom is het sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in nieuwe gebouwen. Toch zijn er nog veel gebouwen met asbestdaken. Maar wanneer moeten deze asbestdaken verwijderd zijn?

Wetgeving

De Nederlandse overheid heeft in 2019 besloten dat alle asbestdaken in Nederland uiterlijk in 2028 verwijderd moeten zijn. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbestdaken nog negen jaar de tijd hebben om deze te laten verwijderen. Het verwijderen van asbestdaken is een kostbare en tijdrovende klus, daarom is er een subsidieregeling in het leven geroepen om eigenaren financieel te ondersteunen bij het verwijderen van asbestdaken.

Waarom moeten asbestdaken verwijderd worden?

Zoals eerder genoemd is asbest schadelijk voor de gezondheid. Bij het inademen van asbestvezels kunnen deze zich nestelen in de longen en op den duur leiden tot ernstige ziektes zoals longkanker en asbestose. Asbestdaken zijn vaak oud en verweerd, waardoor er gemakkelijk asbestvezels vrijkomen. Bijvoorbeeld bij harde wind of bij werkzaamheden aan het dak. Daarom is het belangrijk dat asbestdaken zo snel mogelijk verwijderd worden.

Hoe verloopt het verwijderen van asbestdaken?

Het verwijderen van asbestdaken is een specialistische klus die alleen uitgevoerd mag worden door gecertificeerde bedrijven. Deze bedrijven hebben de juiste kennis en materialen om het asbest veilig te verwijderen. Het verwijderen van asbestdaken gebeurt in verschillende stappen:

  1. De werkplek wordt afgezet met linten en waarschuwingsborden om te voorkomen dat mensen in aanraking komen met het asbest.
  2. De dakbedekking wordt natgemaakt om te voorkomen dat er asbestvezels vrijkomen tijdens het verwijderen.
  3. De dakbedekking wordt in zijn geheel verwijderd en verpakt in speciale plastic zakken.
  4. De werkplek wordt grondig schoongemaakt en gecontroleerd op eventuele achtergebleven asbestvezels.

Na het verwijderen van het asbestdak moet er een nieuw dak geplaatst worden. Dit kan bijvoorbeeld een dak zijn van dakpannen, golfplaten of een groen dak. Het is belangrijk om bij het plaatsen van een nieuw dak te letten op de duurzaamheid en de isolatiewaarde van het dak.

Conclusie

Asbestdaken zijn schadelijk voor de gezondheid en moeten daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. De Nederlandse overheid heeft bepaald dat alle asbestdaken uiterlijk in 2028 verwijderd moeten zijn. Het verwijderen van asbestdaken is een specialistische klus die alleen uitgevoerd mag worden door gecertificeerde bedrijven. Het is belangrijk om bij het plaatsen van een nieuw dak te letten op de duurzaamheid en de isolatiewaarde van het dak.

Plaats een reactie