Wanneer moeten de belastingaangifte ingevuld zijn?

De belastingaangifte is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende verplichting. Maar wanneer moet je deze eigenlijk invullen? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het invullen van de belastingaangifte.

Deadline belastingaangifte

De deadline voor het invullen van de belastingaangifte is elk jaar op 1 mei. Dit betekent dat je de aangifte uiterlijk op deze datum ingevuld moet hebben en verstuurd moet hebben naar de Belastingdienst. Als je de aangifte te laat instuurt, loop je het risico op een boete.

Let op: als je gebruik maakt van een belastingadviseur of accountant, dan kan de deadline voor het invullen van de aangifte anders zijn. Zij hebben namelijk vaak uitstel gekregen van de Belastingdienst.

Uitstel aanvragen

Als je de belastingaangifte niet op tijd kunt invullen, dan kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kun je doen via de website of telefonisch. Je krijgt dan automatisch vier maanden extra de tijd om de aangifte in te vullen. De nieuwe deadline is dan 1 september.

Let op: als je uitstel aanvraagt, betekent dit niet dat je ook automatisch langer de tijd hebt om te betalen. Als je belasting moet betalen, moet je dit nog steeds voor 1 mei doen. Als je dit niet doet, loop je het risico op een boete.

Belastingaangifte doen

Het invullen van de belastingaangifte kan voor veel mensen een ingewikkelde klus zijn. Gelukkig kun je hierbij hulp krijgen van de Belastingdienst. Zo kun je gebruik maken van de online aangifte, waarbij je stap voor stap door de aangifte wordt geleid. Ook kun je telefonisch hulp krijgen bij het invullen van de aangifte.

Als je er echt niet uitkomt, kun je ook hulp inschakelen van een belastingadviseur of accountant. Zij kunnen je helpen bij het invullen van de aangifte en kunnen je advies geven over eventuele aftrekposten.

Boete bij te laat indienen

Als je de belastingaangifte te laat indient, loop je het risico op een boete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van hoeveel dagen je te laat bent. De boete kan oplopen tot maximaal €5.278. Als je de aangifte bewust te laat indient, kan de boete nog hoger uitvallen.

Als je uitstel hebt aangevraagd en je de aangifte alsnog te laat indient, loop je ook het risico op een boete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van hoeveel dagen je te laat bent en kan oplopen tot maximaal €1.680.

Conclusie

De belastingaangifte moet uiterlijk op 1 mei ingevuld zijn en verstuurd zijn naar de Belastingdienst. Als je de aangifte niet op tijd kunt invullen, kun je uitstel aanvragen. Let er wel op dat je nog steeds op tijd moet betalen als je belasting moet betalen. Als je de aangifte te laat indient, loop je het risico op een boete. Zorg er dus voor dat je op tijd begint met het invullen van de aangifte en vraag hulp als je er niet uitkomt.

Plaats een reactie