Wanneer ongeveer zijn de grote zwerfkeien in Nederland terechtgekomen?

Als je door Nederland reist, kom je op verschillende plekken grote zwerfkeien tegen. Deze keien zijn niet van nature in Nederland gevormd, maar zijn hier terechtgekomen door de ijstijd. Maar wanneer zijn deze keien precies in Nederland terechtgekomen?

De ijstijd

De ijstijd vond plaats tussen 2,6 miljoen en 11.700 jaar geleden. Tijdens deze periode was het klimaat veel kouder dan nu en waren grote delen van Europa bedekt met ijs. Het ijs zorgde ervoor dat grote stukken rots loskwamen en werden meegenomen door het ijs. Deze stukken rots worden ook wel zwerfkeien genoemd.

De verspreiding van zwerfkeien

Tijdens de ijstijd zijn zwerfkeien vanuit Scandinavië naar Nederland gebracht. Het ijs heeft ervoor gezorgd dat deze keien honderden kilometers zijn meegenomen en uiteindelijk in Nederland terecht zijn gekomen. De zwerfkeien zijn voornamelijk te vinden in het noorden en oosten van Nederland, omdat deze gebieden het dichtst bij Scandinavië liggen.

De grootte van zwerfkeien

De grootte van zwerfkeien varieert enorm. Sommige keien zijn slechts enkele centimeters groot, terwijl andere keien wel enkele meters groot kunnen zijn. De grootste zwerfkei in Nederland is te vinden in het Drentse dorpje Noord-Sleen. Deze kei weegt maar liefst 35.000 kilo en heeft een omtrek van 8,5 meter.

De functie van zwerfkeien

Zwerfkeien hebben in het verleden verschillende functies gehad. Zo werden ze gebruikt als bouwmateriaal voor huizen en kerken. Ook werden zwerfkeien gebruikt als grenspaal of als markering van een belangrijke plek. Tegenwoordig worden zwerfkeien voornamelijk gebruikt als decoratie in tuinen en parken.

Conclusie

Zwerfkeien zijn tijdens de ijstijd vanuit Scandinavië naar Nederland gebracht. Het ijs heeft ervoor gezorgd dat deze keien honderden kilometers zijn meegenomen en uiteindelijk in Nederland terecht zijn gekomen. De grootte van zwerfkeien varieert enorm en ze hebben in het verleden verschillende functies gehad. Tegenwoordig worden zwerfkeien voornamelijk gebruikt als decoratie in tuinen en parken.

Plaats een reactie