Wanneer sneed Vincent van Gogh zijn oor af?

Vincent van Gogh is een van de meest bekende kunstenaars ter wereld. Zijn schilderijen zijn wereldberoemd en worden nog steeds bewonderd door vele mensen. Maar naast zijn kunstwerken staat Vincent van Gogh ook bekend om zijn turbulente leven. Een van de meest opvallende gebeurtenissen in zijn leven is het moment waarop hij zijn oor afsneed. Maar wanneer gebeurde dit precies?

De gebeurtenis

Op 23 december 1888 sneed Vincent van Gogh een deel van zijn linkeroor af. Het was een gruwelijke daad die veel mensen schokte. Vincent van Gogh was op dat moment 35 jaar oud en woonde in het Franse Arles. Hij had daar een atelier waar hij veel van zijn beroemde schilderijen maakte.

De reden waarom Vincent van Gogh zijn oor afsneed is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën over wat er precies gebeurd is. Een van de meest bekende verhalen is dat Vincent van Gogh ruzie had met zijn vriend en collega-kunstenaar Paul Gauguin. De twee hadden samen in het atelier van Vincent van Gogh gewerkt, maar hadden vaak meningsverschillen. Op de avond van 23 december zou er opnieuw een ruzie zijn ontstaan, waarbij Vincent van Gogh een glas naar Gauguin zou hebben gegooid. Daarna zou hij zijn oor hebben afgesneden en het als cadeau aan een prostituee hebben gegeven.

Een andere theorie is dat Vincent van Gogh leed aan een psychische aandoening, waardoor hij zijn oor afsneed. Vincent van Gogh had in zijn leven veel last van depressies en angsten. Het is mogelijk dat hij op dat moment in een psychose verkeerde en daardoor zijn oor afsneed.

De nasleep

Na het afsnijden van zijn oor werd Vincent van Gogh opgenomen in een psychiatrische instelling in Arles. Daar werd hij behandeld door de arts Félix Rey. Vincent van Gogh herstelde van zijn verwondingen, maar zijn geestelijke gezondheid bleef fragiel. Hij zou later nog verschillende keren opgenomen worden in psychiatrische instellingen.

De gebeurtenis had ook gevolgen voor de relatie tussen Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Na het incident verliet Gauguin Arles en verbrak hij het contact met Vincent van Gogh. De twee zouden elkaar nooit meer zien.

De impact op zijn kunst

De gebeurtenis had ook een grote impact op het werk van Vincent van Gogh. Na het afsnijden van zijn oor veranderde zijn stijl en kleurgebruik. Zijn schilderijen werden donkerder en somberder. Ook begon hij meer zelfportretten te maken, waarop hij vaak met een verband om zijn hoofd te zien is.

Een van de bekendste schilderijen die Vincent van Gogh na het afsnijden van zijn oor maakte is ‘Zelfportret met verbonden oor’. Op dit schilderij is te zien hoe Vincent van Gogh zichzelf afbeeldt met een verband om zijn hoofd en zijn oor verbonden met een doek. Het schilderij is een van de meest iconische werken van Vincent van Gogh en wordt nog steeds bewonderd door vele kunstliefhebbers.

Conclusie

Het afsnijden van zijn oor is een van de meest opvallende gebeurtenissen in het leven van Vincent van Gogh. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom hij dit heeft gedaan, maar het heeft wel een grote impact gehad op zijn leven en zijn kunst. Het is een gebeurtenis die nog steeds tot de verbeelding spreekt en die ervoor heeft gezorgd dat Vincent van Gogh een van de meest besproken kunstenaars ter wereld is geworden.

Plaats een reactie