Wanneer zijn 70-jarigen aan de beurt voor vaccinatie?

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is in volle gang in Nederland. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te vaccineren om de verspreiding van het virus te stoppen en de druk op de zorg te verminderen. Maar wanneer zijn 70-jarigen aan de beurt voor vaccinatie?

Volgorde van vaccinatie

De volgorde van vaccinatie is gebaseerd op de risicogroepen. Mensen die het meeste risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden aan COVID-19, worden als eerste gevaccineerd. De volgorde van vaccinatie is als volgt:

  • Zorgmedewerkers
  • Mensen van 60 jaar en ouder
  • Mensen met een medische indicatie
  • Mensen van 18 tot en met 59 jaar zonder medische indicatie

70-jarigen vallen dus onder de groep van mensen van 60 jaar en ouder. Deze groep wordt in fases gevaccineerd, waarbij de oudste mensen als eerste aan de beurt zijn.

Fase 1: 60-64 jaar

De eerste groep mensen van 60 jaar en ouder die wordt gevaccineerd, zijn de mensen van 60 tot en met 64 jaar. Deze groep wordt gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. Dit vaccin is goedgekeurd voor mensen van 18 jaar en ouder, maar wordt momenteel alleen aan mensen onder de 65 jaar gegeven vanwege een gebrek aan gegevens over de werkzaamheid bij oudere mensen.

De vaccinatie van deze groep is inmiddels gestart. Mensen ontvangen een uitnodiging van hun huisarts om een afspraak te maken voor vaccinatie.

Fase 2: 65-74 jaar

De tweede groep mensen van 60 jaar en ouder die wordt gevaccineerd, zijn de mensen van 65 tot en met 74 jaar. Deze groep wordt gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech- of Moderna-vaccin. Deze vaccins zijn goedgekeurd voor mensen van 16 jaar en ouder.

De vaccinatie van deze groep start naar verwachting in april. Mensen ontvangen een uitnodiging van het RIVM om een afspraak te maken voor vaccinatie op een centrale locatie.

Overige groepen

Na de groep van 60 jaar en ouder worden de mensen met een medische indicatie gevaccineerd. Deze groep wordt gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech- of Moderna-vaccin. De vaccinatie van deze groep start naar verwachting in mei.

De groep van 18 tot en met 59 jaar zonder medische indicatie wordt als laatste gevaccineerd. Deze groep wordt gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. De vaccinatie van deze groep start naar verwachting in juni.

Conclusie

70-jarigen vallen onder de groep van mensen van 60 jaar en ouder en worden in fases gevaccineerd. De eerste groep mensen van 60 jaar en ouder die wordt gevaccineerd, zijn de mensen van 60 tot en met 64 jaar. De vaccinatie van deze groep is inmiddels gestart. De tweede groep mensen van 60 jaar en ouder die wordt gevaccineerd, zijn de mensen van 65 tot en met 74 jaar. De vaccinatie van deze groep start naar verwachting in april. Mensen ontvangen een uitnodiging van hun huisarts of het RIVM om een afspraak te maken voor vaccinatie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de volgorde van vaccinatie afhankelijk is van de beschikbaarheid van vaccins en kan veranderen als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Het is daarom belangrijk om de berichtgeving hierover goed in de gaten te houden.

Plaats een reactie