Wanneer zijn 70 tot 75 jarigen aan de beurt?

Met de start van de vaccinatiecampagne in Nederland zijn veel mensen benieuwd wanneer zij aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Een groep die veel vragen heeft zijn de 70 tot 75 jarigen. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag wanneer deze groep aan de beurt is en wat er nog meer bekend is over de vaccinatie van ouderen.

Volgorde van vaccinatie

De volgorde van vaccinatie is bepaald door de overheid en het RIVM. Hierbij is gekeken naar de kwetsbaarheid van verschillende groepen en de beschikbaarheid van de vaccins. De eerste groep die gevaccineerd wordt zijn de zorgmedewerkers in de acute zorg en verpleeghuisbewoners. Vervolgens komen de overige zorgmedewerkers en thuiswonende ouderen vanaf 60 jaar aan de beurt. Daarna volgen mensen met een medische indicatie en de groep 18 tot 60 jaar zonder medische indicatie. Tot slot worden de overige volwassenen gevaccineerd.

De groep 70 tot 75 jarigen valt onder de groep thuiswonende ouderen vanaf 60 jaar. Deze groep wordt gevaccineerd met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Deze vaccins zijn goedgekeurd voor mensen vanaf 16 jaar, dus ook ouderen kunnen hiermee gevaccineerd worden.

Planning vaccinatie 70 tot 75 jarigen

De planning van de vaccinatie van de groep 70 tot 75 jarigen is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins. Op dit moment is er nog niet genoeg vaccin beschikbaar om alle ouderen direct te vaccineren. Daarom wordt er gewerkt met een planning waarbij de oudste ouderen als eerste aan de beurt zijn.

De planning van de vaccinatie van de groep 70 tot 75 jarigen is als volgt:

  • Februari: 90-plussers en ouderen met het syndroom van Down of een ernstige nierziekte
  • Maart: 85-89 jarigen
  • April: 80-84 jarigen
  • Mei: 75-79 jarigen
  • Juni: 70-74 jarigen

Het kan zijn dat deze planning nog verandert als er meer vaccins beschikbaar komen of als er andere ontwikkelingen zijn. Het is daarom belangrijk om de berichtgeving hierover goed in de gaten te houden.

Waarom ouderen als eerste vaccineren?

De reden dat ouderen als eerste gevaccineerd worden is omdat zij een groter risico hebben om ernstig ziek te worden of te overlijden aan het coronavirus. Dit komt doordat het immuunsysteem van ouderen minder goed werkt en zij vaak al andere gezondheidsproblemen hebben. Door ouderen als eerste te vaccineren wordt de kans op ernstige ziekte en sterfte verkleind.

Welke vaccins worden gebruikt?

In Nederland worden op dit moment twee vaccins gebruikt: het vaccin van Pfizer/BioNTech en het vaccin van Moderna. Beide vaccins zijn mRNA-vaccins en hebben een hoge effectiviteit. Het vaccin van Pfizer/BioNTech is goedgekeurd voor mensen vanaf 16 jaar en het vaccin van Moderna voor mensen vanaf 18 jaar.

Er zijn nog meer vaccins in ontwikkeling en sommige daarvan zijn al goedgekeurd in andere landen. Het kan zijn dat er in de toekomst meer vaccins beschikbaar komen in Nederland.

Conclusie

De groep 70 tot 75 jarigen valt onder de groep thuiswonende ouderen vanaf 60 jaar en wordt gevaccineerd met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. De planning van de vaccinatie van deze groep is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins en de oudste ouderen zijn als eerste aan de beurt. Het is belangrijk om de berichtgeving hierover goed in de gaten te houden.

Door ouderen als eerste te vaccineren wordt de kans op ernstige ziekte en sterfte verkleind. Het vaccin van Pfizer/BioNTech en het vaccin van Moderna zijn op dit moment de vaccins die in Nederland gebruikt worden. Er zijn nog meer vaccins in ontwikkeling en het kan zijn dat er in de toekomst meer vaccins beschikbaar komen in Nederland.

Plaats een reactie