Wanneer zijn asperges te koop?

Asperges zijn een van de meest geliefde groenten in Nederland. Het seizoen van deze heerlijke groente is echter kort en daarom is het belangrijk om te weten wanneer asperges te koop zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het seizoen van asperges en waar je op moet letten bij het kopen van deze groente.

Seizoen van asperges

Het seizoen van asperges begint meestal in april en duurt tot eind juni. Dit is echter afhankelijk van het weer en de temperatuur. Als het in het voorjaar nog erg koud is, kan het seizoen van asperges later beginnen. Als het daarentegen al vroeg in het voorjaar warm is, kunnen de asperges eerder te koop zijn.

De eerste asperges van het seizoen worden ook wel ‘witte goud’ genoemd. Deze asperges groeien onder de grond en worden geoogst voordat ze boven de grond uitkomen. Dit zorgt ervoor dat de asperges wit blijven en een delicate smaak hebben. Later in het seizoen komen er ook groene asperges op de markt. Deze groeien boven de grond en hebben een iets stevigere structuur en een meer uitgesproken smaak.

Waar let je op bij het kopen van asperges?

Als je asperges gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de kleur van de asperges. Witte asperges moeten mooi wit zijn en mogen geen bruine plekken hebben. Groene asperges moeten een mooie groene kleur hebben en mogen niet verlept zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de dikte van de asperges. Dikke asperges zijn over het algemeen iets zoeter en malser dan dunne asperges. Dunne asperges zijn echter weer iets sneller gaar en hebben een meer uitgesproken smaak. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur welke dikte je kiest.

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de versheid van de asperges. Verse asperges hebben een stevige structuur en breken niet snel. Als de asperges slap zijn of al beginnen te verschrompelen, zijn ze niet meer vers en kun je ze beter niet kopen.

Waar koop je asperges?

Asperges zijn op veel verschillende plekken te koop. Je kunt ze kopen bij de supermarkt, op de markt of bij de boer. Het voordeel van het kopen van asperges bij de boer is dat je zeker weet dat ze vers zijn en vaak ook nog eens goedkoper zijn dan in de supermarkt.

Daarnaast kun je ook zelf asperges steken. Dit kan bijvoorbeeld bij een aspergeboerderij waar je zelf de asperges kunt steken en kopen. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar je weet ook zeker dat de asperges vers zijn.

Conclusie

Asperges zijn een heerlijke groente die helaas maar een kort seizoen hebben. Het seizoen begint meestal in april en duurt tot eind juni. Bij het kopen van asperges is het belangrijk om te letten op de kleur, dikte en versheid van de asperges. Asperges zijn op veel verschillende plekken te koop, maar het kopen bij de boer of zelf steken is vaak de beste optie.

Plaats een reactie