Wanneer zijn de 70 plussers aan de beurt voor vaccinatie?

De vaccinatiecampagne tegen het coronavirus is in volle gang. Steeds meer mensen worden gevaccineerd en er zijn al verschillende groepen aan de beurt geweest. Maar wanneer zijn de 70 plussers aan de beurt voor vaccinatie?

Volgorde van vaccinatie

De volgorde van vaccinatie is bepaald door de overheid en het RIVM. Hierbij is gekeken naar de kwetsbaarheid van verschillende groepen en de kans op besmetting. De eerste groep die aan de beurt was, waren de zorgmedewerkers die direct contact hebben met coronapati├źnten. Daarna volgden de ouderen in verpleeghuizen en de mensen met een verhoogd medisch risico.

Op dit moment zijn de mensen tussen de 60 en 64 jaar aan de beurt voor vaccinatie. Daarna volgen de mensen tussen de 65 en 69 jaar. Maar wanneer zijn de 70 plussers aan de beurt?

Planning voor 70 plussers

De planning voor de vaccinatie van 70 plussers is nog niet helemaal duidelijk. Het is wel bekend dat deze groep als volgende aan de beurt is, na de groep van 65 tot 69 jaar. Het is nog niet bekend wanneer deze groep precies aan de beurt is, maar het zal waarschijnlijk niet lang meer duren.

De verwachting is dat de vaccinatie van 70 plussers in de loop van april zal starten. Dit is natuurlijk afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins en de snelheid waarmee deze geleverd kunnen worden. Het kan dus zijn dat de planning nog aangepast wordt.

Waarom zijn 70 plussers belangrijk om te vaccineren?

70 plussers behoren tot de groep met het hoogste risico op ernstige ziekte en overlijden door het coronavirus. Het is daarom belangrijk om deze groep zo snel mogelijk te vaccineren. Door deze groep te vaccineren, wordt de kans op ernstige ziekte en overlijden sterk verminderd.

Bovendien dragen 70 plussers vaak bij aan de verspreiding van het virus. Zij hebben vaak veel contact met andere mensen, bijvoorbeeld via familie en vrienden. Door deze groep te vaccineren, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus ook verminderd.

Hoe verloopt de vaccinatie van 70 plussers?

De vaccinatie van 70 plussers zal waarschijnlijk op dezelfde manier verlopen als de vaccinatie van andere groepen. Mensen ontvangen een uitnodiging van de huisarts of de GGD om zich te laten vaccineren. De vaccinatie vindt plaats op een centrale locatie, bijvoorbeeld in een sporthal of een evenementenhal.

De vaccinatie bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van enkele weken. Na de tweede prik is de bescherming tegen het coronavirus optimaal. Het is nog niet bekend welk vaccin 70 plussers zullen ontvangen. Dit hangt af van de beschikbaarheid van de verschillende vaccins.

Conclusie

De vaccinatie van 70 plussers zal naar verwachting in april van start gaan. Het is nog niet bekend wanneer precies, maar het zal waarschijnlijk niet lang meer duren. 70 plussers behoren tot de groep met het hoogste risico op ernstige ziekte en overlijden door het coronavirus. Het is daarom belangrijk om deze groep zo snel mogelijk te vaccineren. De vaccinatie zal waarschijnlijk op dezelfde manier verlopen als de vaccinatie van andere groepen.

Plaats een reactie