Wanneer zijn de daluren?

De daluren zijn de uren waarin het openbaar vervoer goedkoper is dan tijdens de spitsuren. Dit geldt voor zowel trein, bus, tram als metro. Maar wanneer zijn deze daluren precies?

Trein

Bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn de daluren op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur en van 18:30 uur tot 6:30 uur de volgende ochtend. In het weekend en op feestdagen zijn de hele dag daluren. Dit betekent dat je dan met korting kunt reizen. De korting kan oplopen tot wel 40% van de normale prijs.

Bus, tram en metro

Bij de meeste vervoerders gelden dezelfde daluren als bij de NS. Dit betekent dat je op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur en van 18:30 uur tot 6:30 uur de volgende ochtend met korting kunt reizen. In het weekend en op feestdagen zijn de hele dag daluren.

Er zijn echter ook uitzonderingen. Zo gelden bij sommige vervoerders andere daluren. Het is daarom altijd verstandig om de website van de vervoerder te raadplegen voordat je gaat reizen.

Voordelen van reizen tijdens de daluren

Reizen tijdens de daluren heeft verschillende voordelen. Zo is het niet alleen goedkoper, maar ook rustiger in het openbaar vervoer. Je hebt meer kans op een zitplaats en hoeft niet in de drukte te staan. Daarnaast kun je tijdens de daluren ook gebruik maken van kortingsacties, zoals de NS Spoordeelwinkel.

Nadelen van reizen tijdens de daluren

Er zijn ook nadelen verbonden aan reizen tijdens de daluren. Zo zijn de daluren niet altijd handig als je op tijd op je bestemming moet zijn. Als je bijvoorbeeld om 8:30 uur op je werk moet zijn, kun je niet met korting reizen. Daarnaast zijn de daluren niet altijd geschikt voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, zoals scholieren en studenten. Zij moeten vaak op vaste tijden op school zijn en kunnen daarom niet altijd gebruik maken van de daluren.

Conclusie

De daluren zijn de uren waarin het openbaar vervoer goedkoper is dan tijdens de spitsuren. Bij de NS zijn de daluren op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur en van 18:30 uur tot 6:30 uur de volgende ochtend. In het weekend en op feestdagen zijn de hele dag daluren. Bij de meeste vervoerders gelden dezelfde daluren als bij de NS, maar er zijn ook uitzonderingen. Reizen tijdens de daluren heeft verschillende voordelen, zoals een lagere prijs en minder drukte in het openbaar vervoer. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan reizen tijdens de daluren, zoals minder flexibiliteit en minder geschikt voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Het is daarom altijd verstandig om goed te kijken naar de mogelijkheden en de voor- en nadelen af te wegen voordat je gaat reizen tijdens de daluren.

Plaats een reactie