Wanneer zijn de grenzen weer open?

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel landen hun grenzen hebben gesloten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de reisindustrie en voor mensen die graag op vakantie willen. Maar wanneer zijn de grenzen weer open?

Europese Unie

De Europese Unie heeft in maart 2020 besloten om de buitengrenzen te sluiten voor niet-essentiële reizen. Dit betekent dat alleen mensen die een geldige reden hebben om te reizen, zoals werk of familiebezoek, de grens over mogen. De Europese Commissie heeft aangegeven dat de grenzen weer open zullen gaan zodra de situatie rondom het virus verbetert. Er is nog geen concrete datum bekend.

Nederland

In Nederland zijn de grenzen sinds maart 2020 gesloten voor niet-essentiële reizen. Dit betekent dat alleen mensen die een geldige reden hebben om te reizen, zoals werk of familiebezoek, de grens over mogen. Het kabinet heeft aangegeven dat de grenzen weer open zullen gaan zodra de situatie rondom het virus verbetert. Er is nog geen concrete datum bekend.

Wel heeft het kabinet aangekondigd dat er vanaf 15 mei 2021 een reisadvies per land zal gelden. Dit betekent dat er per land wordt bekeken wat de risico’s zijn en of het veilig is om daar naartoe te reizen. Als het reisadvies positief is, kunnen mensen weer op vakantie naar dat land. Het is nog niet bekend welke landen een positief reisadvies zullen krijgen.

Vaccinaties

Een belangrijke factor bij het openen van de grenzen is de vaccinatiegraad. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans op verspreiding van het virus. In veel landen wordt er dan ook hard gewerkt aan het vaccineren van de bevolking. Als de vaccinatiegraad hoog genoeg is, kunnen de grenzen weer open.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de ontwikkeling van het virus. Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames afneemt, kan er meer versoepeld worden. Dit kan ook betekenen dat de grenzen weer open gaan.

Conclusie

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de grenzen weer open zullen gaan. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de vaccinatiegraad en de ontwikkeling van het virus. Wel is er vanaf 15 mei 2021 een reisadvies per land en kunnen mensen weer op vakantie naar landen met een positief reisadvies. Het is belangrijk om de ontwikkelingen rondom het virus en de grenzen goed in de gaten te houden.

Plaats een reactie