Wanneer zijn de griepvaccins beschikbaar?

De griep is een veelvoorkomende ziekte die elk jaar weer opduikt. Het is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De symptomen van de griep zijn onder andere koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. De beste manier om de griep te voorkomen is door middel van een vaccinatie. Maar wanneer zijn de griepvaccins beschikbaar?

Wanneer worden de griepvaccins geproduceerd?

De productie van de griepvaccins begint meestal in het voorjaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaalt welke griepvirussen waarschijnlijk zullen circuleren in het komende griepseizoen. Op basis van deze voorspellingen worden de vaccins samengesteld. Het duurt ongeveer zes maanden om de vaccins te produceren en te testen voordat ze beschikbaar zijn voor gebruik.

Wanneer zijn de griepvaccins beschikbaar in Nederland?

In Nederland zijn de griepvaccins meestal beschikbaar vanaf half oktober. Dit is net op tijd voor het begin van het griepseizoen, dat meestal begint in november. De vaccins worden aangeboden aan mensen die een verhoogd risico lopen op complicaties als gevolg van de griep, zoals ouderen, mensen met een chronische ziekte en zwangere vrouwen.

Waar kan ik een griepvaccin krijgen?

De griepvaccins worden aangeboden door huisartsen en in sommige gevallen ook door bedrijfsartsen. Mensen die een verhoogd risico lopen op complicaties als gevolg van de griep kunnen het vaccin gratis krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen van 60 jaar en ouder, mensen met een chronische ziekte en zwangere vrouwen. Mensen die niet tot deze groepen behoren, kunnen het vaccin ook krijgen, maar moeten hiervoor betalen.

Waarom is het belangrijk om een griepvaccin te krijgen?

Het krijgen van een griepvaccin is de beste manier om de griep te voorkomen. Het vaccin zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het influenzavirus. Als je dan in contact komt met het virus, is de kans kleiner dat je ziek wordt. Als je toch ziek wordt, zijn de symptomen vaak minder ernstig en duurt de ziekte korter. Bovendien vermindert het krijgen van een griepvaccin de kans op complicaties als gevolg van de griep, zoals longontsteking.

Conclusie

De griepvaccins zijn meestal beschikbaar vanaf half oktober. Het is belangrijk om een griepvaccin te krijgen als je een verhoogd risico loopt op complicaties als gevolg van de griep. Het krijgen van een griepvaccin is de beste manier om de griep te voorkomen en de kans op complicaties te verminderen. Neem contact op met je huisarts als je meer informatie wilt over het krijgen van een griepvaccin.

Plaats een reactie