Wanneer zijn de mondkapjes verplicht?

De afgelopen maanden zijn mondkapjes een veelbesproken onderwerp geweest in Nederland. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een van deze maatregelen is het dragen van mondkapjes. Maar wanneer zijn mondkapjes verplicht in Nederland?

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juni 2020 zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle reizigers van 13 jaar en ouder. Het dragen van een mondkapje is verplicht in treinen, bussen, trams en metro’s. Ook op stations en perrons is het dragen van een mondkapje verplicht. Het mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken.

Publieke binnenruimtes

Vanaf 1 december 2020 zijn mondkapjes verplicht in publieke binnenruimtes. Dit geldt voor alle personen van 13 jaar en ouder. Publieke binnenruimtes zijn bijvoorbeeld winkels, musea, theaters, bioscopen, bibliotheken en gemeentehuizen. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor zowel personeel als bezoekers. Het mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken.

Zorginstellingen

In zorginstellingen zijn mondkapjes verplicht voor zowel personeel als bezoekers. Dit geldt voor alle zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsenpraktijken. Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle ruimtes waar zorg wordt verleend. Het mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken.

Overige situaties

In andere situaties is het dragen van een mondkapje niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten, op markten en in andere situaties waar het lastig is om 1,5 meter afstand te houden. Ook in het onderwijs wordt het dragen van mondkapjes geadviseerd voor leerlingen vanaf 13 jaar en ouder en voor docenten in situaties waar het lastig is om 1,5 meter afstand te houden.

Soorten mondkapjes

Er zijn verschillende soorten mondkapjes verkrijgbaar. De meest gebruikte mondkapjes zijn de niet-medische mondkapjes. Deze mondkapjes zijn bedoeld voor algemeen gebruik en bieden geen bescherming tegen het coronavirus. Ze zijn wel geschikt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarnaast zijn er medische mondkapjes, zoals de FFP2 en FFP3 maskers. Deze mondkapjes bieden wel bescherming tegen het coronavirus en worden gebruikt in de zorg.

Conclusie

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, publieke binnenruimtes en zorginstellingen. In andere situaties wordt het dragen van een mondkapje aangeraden. Er zijn verschillende soorten mondkapjes verkrijgbaar, waarvan de niet-medische mondkapjes het meest gebruikt worden. Het dragen van een mondkapje is een belangrijke maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Plaats een reactie