Wanneer zijn de Nationale Voorleesdagen?

De Nationale Voorleesdagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland waarbij het voorlezen aan jonge kinderen centraal staat. Het doel van deze dagen is om het voorlezen te stimuleren en te laten zien hoe belangrijk het is voor de ontwikkeling van kinderen. Maar wanneer zijn deze dagen eigenlijk?

Datum van de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen vinden altijd plaats in de laatste week van januari. In 2021 zijn de Voorleesdagen van woensdag 20 januari tot en met zaterdag 30 januari. Tijdens deze dagen worden er allerlei activiteiten georganiseerd in bibliotheken, boekhandels en scholen om het voorlezen onder de aandacht te brengen.

Ontstaan van de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen zijn in 2004 in het leven geroepen door Stichting Lezen en de CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Het idee achter deze dagen was om het belang van voorlezen aan jonge kinderen te benadrukken en ouders en verzorgers te stimuleren om dit vaker te doen.

De eerste editie van de Nationale Voorleesdagen vond plaats in 2004 en was meteen een groot succes. Sindsdien worden de Voorleesdagen jaarlijks georganiseerd en zijn ze uitgegroeid tot een bekend evenement in Nederland.

Doel van de Nationale Voorleesdagen

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren en te laten zien hoe belangrijk het is voor hun ontwikkeling. Voorlezen heeft namelijk veel voordelen:

  • Het vergroot de woordenschat van kinderen
  • Het stimuleert de taalontwikkeling
  • Het bevordert de concentratie en het taalbegrip
  • Het zorgt voor een betere band tussen ouder/verzorger en kind

Door ouders en verzorgers te laten zien hoe leuk en belangrijk voorlezen is, hopen de organisatoren van de Nationale Voorleesdagen dat er meer wordt voorgelezen aan jonge kinderen. Dit kan bijdragen aan een betere taalontwikkeling en een betere start op school.

Activiteiten tijdens de Nationale Voorleesdagen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden er allerlei activiteiten georganiseerd om het voorlezen onder de aandacht te brengen. Zo zijn er voorleesontbijten, voorleesfeestjes en voorleeswedstrijden. Ook worden er speciale voorleesboeken uitgebracht die tijdens de Voorleesdagen extra onder de aandacht worden gebracht.

Veel bibliotheken, boekhandels en scholen doen mee aan de Nationale Voorleesdagen en organiseren hun eigen activiteiten. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld naar een voorleesvoorstelling of een voorleesmarathon gaan. Ook worden er vaak speciale gasten uitgenodigd om voor te lezen, zoals bekende Nederlanders of lokale helden.

Conclusie

De Nationale Voorleesdagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland waarbij het voorlezen aan jonge kinderen centraal staat. Deze dagen vinden altijd plaats in de laatste week van januari en hebben als doel om het voorlezen te stimuleren en te laten zien hoe belangrijk het is voor de ontwikkeling van kinderen. Tijdens de Voorleesdagen worden er allerlei activiteiten georganiseerd om het voorlezen onder de aandacht te brengen en ouders en verzorgers te laten zien hoe leuk en belangrijk het is om voor te lezen aan jonge kinderen.

Plaats een reactie