Wanneer zijn de paasdagen 2021?

De paasdagen zijn een belangrijk christelijk feest dat jaarlijks wordt gevierd. Het is een periode van bezinning en vreugde waarin de opstanding van Jezus Christus wordt herdacht. Maar wanneer zijn de paasdagen in 2021?

Paaszondag en paasmaandag

De paasdagen vallen altijd op een zondag en maandag. In 2021 valt paaszondag op 4 april en paasmaandag op 5 april. Dit betekent dat het paasweekend valt op 3 en 4 april.

De datum van Pasen wordt bepaald aan de hand van de maanstand. Het valt namelijk op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox. De lente-equinox is het moment waarop de dag en nacht even lang zijn en de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dit valt meestal op 20 of 21 maart.

De volle maan waar het om gaat, is de zogenaamde paasvolle maan. Dit is de eerste volle maan na de lente-equinox. Als deze volle maan op een zondag valt, dan wordt Pasen een week later gevierd. Dit is om te voorkomen dat Pasen samenvalt met het joodse Pesach.

Goede Vrijdag

Naast paaszondag en paasmaandag wordt ook Goede Vrijdag gevierd tijdens het paasweekend. Goede Vrijdag valt altijd op de vrijdag voor Pasen. In 2021 valt Goede Vrijdag op 2 april.

Goede Vrijdag herdenkt de kruisiging en dood van Jezus Christus. Het is een dag van bezinning en rouw. Veel kerken houden op deze dag een speciale dienst waarin het lijdensverhaal van Jezus wordt voorgelezen.

Paasvuur en paaseieren

Naast de religieuze betekenis van Pasen zijn er ook veel tradities en gebruiken die bij het feest horen. Zo wordt er in sommige delen van Nederland een paasvuur ontstoken. Dit is een groot vuur dat symbool staat voor de overwinning van het licht op de duisternis.

Een andere traditie is het zoeken van paaseieren. Dit is vooral populair onder kinderen. De eieren worden verstopt in de tuin of in huis en de kinderen moeten ze zoeken. Vaak zijn de eieren van chocolade en zijn ze versierd met kleurrijke patronen.

Conclusie

De paasdagen zijn een belangrijk christelijk feest dat jaarlijks wordt gevierd. In 2021 vallen de paasdagen op 4 en 5 april. Naast de religieuze betekenis zijn er ook veel tradities en gebruiken die bij het feest horen, zoals het zoeken van paaseieren en het ontsteken van een paasvuur.

Plaats een reactie