Wanneer zijn de PCR testen gratis?

De PCR test is een veelgebruikte test om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. De kosten van deze test kunnen echter hoog oplopen, vooral als je meerdere keren getest moet worden. Gelukkig zijn er situaties waarin de PCR test gratis is. In dit artikel lees je wanneer dat het geval is.

Gratis PCR test bij klachten

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op een coronabesmetting, zoals koorts, hoesten of benauwdheid, kun je je laten testen bij de GGD. Deze test is gratis en wordt volledig vergoed door de overheid. Je kunt een afspraak maken via de website van de GGD of telefonisch via het landelijke afsprakennummer.

Als de test positief is, moet je in isolatie en wordt er bron- en contactonderzoek gedaan om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Als de test negatief is, hoef je niet in isolatie en kun je weer gewoon deelnemen aan de maatschappij.

Gratis PCR test bij nauw contact met besmet persoon

Als je nauw contact hebt gehad met iemand die besmet is met het coronavirus, kun je je ook laten testen bij de GGD. Dit geldt alleen als je langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand bent geweest van de besmette persoon. Ook in dit geval is de test gratis en wordt deze vergoed door de overheid.

Als de test negatief is, hoef je niet in quarantaine en kun je weer gewoon deelnemen aan de maatschappij. Als de test positief is, moet je in isolatie en wordt er bron- en contactonderzoek gedaan om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Gratis PCR test voor reizigers

Als je naar het buitenland reist en een negatieve PCR test nodig hebt om het land binnen te komen, kun je deze test ook gratis laten doen. Dit geldt alleen als je geen klachten hebt en geen nauw contact hebt gehad met een besmet persoon.

Je kunt een gratis PCR test aanvragen via de website van de overheid. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je naar het buitenland reist en een negatieve test nodig hebt. Als de test negatief is, kun je het land binnen. Als de test positief is, mag je niet reizen en moet je in isolatie.

Conclusie

De PCR test is een belangrijk middel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gelukkig zijn er situaties waarin de test gratis is, zoals bij klachten, nauw contact met een besmet persoon en voor reizigers. Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor een gratis test, kun je het beste contact opnemen met de GGD of de overheid.

Plaats een reactie