Wanneer zijn de pinksterdagen?

De pinksterdagen zijn een belangrijk christelijk feest dat jaarlijks wordt gevierd. Maar wanneer vallen deze dagen precies? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over de betekenis en tradities van Pinksteren.

De datum van Pinksteren

Pinksteren valt altijd op de vijftigste dag na Pasen. Omdat Pasen elk jaar op een andere datum valt, verschilt ook de datum van Pinksteren elk jaar. Pasen valt namelijk op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Hierdoor kan Pasen vallen tussen 22 maart en 25 april. Pinksteren valt dan op de vijftigste dag na Pasen, dus tussen 10 mei en 13 juni.

De precieze datum van Pinksteren wordt bepaald aan de hand van de maankalender. Dit is een kalender die is gebaseerd op de maanstanden in plaats van de zonnestanden. Hierdoor kan het voorkomen dat Pinksteren op dezelfde dag valt als een andere feestdag, zoals Moederdag of Hemelvaartsdag.

De betekenis van Pinksteren

Pinksteren is een christelijk feest dat de uitstorting van de Heilige Geest herdenkt. Volgens de Bijbel vond dit plaats op de vijftigste dag na Pasen, toen de apostelen bij elkaar waren in een huis in Jeruzalem. Plotseling kwam er een geluid uit de hemel als van een hevige windvlaag en verschenen er tongen van vuur die zich op de apostelen neerzetten. Hierdoor werden zij vervuld met de Heilige Geest en begonnen zij in verschillende talen te spreken.

De uitstorting van de Heilige Geest wordt gezien als het begin van de christelijke kerk. De apostelen gingen na deze gebeurtenis de wereld in om het evangelie te verkondigen en mensen te bekeren tot het christendom. Pinksteren wordt daarom ook wel gezien als het feest van de kerk.

Tradities rondom Pinksteren

In Nederland zijn er verschillende tradities rondom Pinksteren. Zo wordt er op Tweede Pinksterdag vaak dauwtrappen georganiseerd. Dit is een wandeling in de vroege ochtend, waarbij men door het gras loopt om de dauw van het gras op te vangen. Dit zou volgens sommigen een geneeskrachtige werking hebben.

Een andere traditie is het versieren van de Pinksterbruid. Dit gebeurt vooral in de Achterhoek en Twente. Een meisje wordt gekozen als Pinksterbruid en wordt vervolgens versierd met bloemen en linten. Zij loopt dan samen met andere meisjes en jongens in een optocht door het dorp.

Ook wordt er in sommige plaatsen een Pinksterbloemencorso georganiseerd. Hierbij worden praalwagens versierd met bloemen en rijden deze door het dorp. Dit gebeurt onder andere in Zundert, waar het bloemencorso zelfs internationaal bekend is.

Conclusie

De pinksterdagen vallen elk jaar op de vijftigste dag na Pasen. Dit kan dus variƫren tussen 10 mei en 13 juni. Pinksteren herdenkt de uitstorting van de Heilige Geest en wordt gezien als het feest van de kerk. In Nederland zijn er verschillende tradities rondom Pinksteren, zoals dauwtrappen, het versieren van de Pinksterbruid en het organiseren van een bloemencorso.

Plaats een reactie