Wanneer zijn de pollen uit de lucht?

Als je last hebt van hooikoorts, dan weet je hoe vervelend het kan zijn om constant te niezen, te hoesten en last te hebben van jeukende ogen. Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen, die vrijkomen uit bloeiende planten, bomen en grassen. Maar wanneer zijn deze pollen eigenlijk uit de lucht?

Seizoenen van pollen

De hoeveelheid pollen in de lucht varieert gedurende het jaar. In het voorjaar zijn het vooral de bomen die pollen verspreiden, terwijl in de zomer en herfst vooral grassen en onkruiden verantwoordelijk zijn voor de pollen in de lucht. In de winter zijn er over het algemeen minder pollen in de lucht, omdat de meeste planten dan niet bloeien.

Invloed van het weer

Het weer heeft ook invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht. Als het droog en winderig is, dan worden pollen makkelijker verspreid en is er dus meer kans op hooikoortsklachten. Regen kan juist helpen om de pollen uit de lucht te spoelen, waardoor de klachten verminderen.

Individuele verschillen

Het is belangrijk om te beseffen dat de hoeveelheid pollen in de lucht en de mate waarin mensen daar last van hebben, sterk kan verschillen per persoon. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld alleen last van bepaalde soorten pollen, terwijl anderen juist op andere soorten reageren. Ook kan de ernst van de klachten per persoon verschillen.

Wanneer zijn de pollen uit de lucht?

Helaas is er geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer de pollen precies uit de lucht zijn. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals het weer en de bloeiperiode van de planten. Over het algemeen kun je wel zeggen dat de meeste pollen in Nederland tussen mei en juli in de lucht zijn. Dit is de periode waarin de grassen bloeien en dus verantwoordelijk zijn voor de meeste pollen in de lucht.

Na deze periode neemt de hoeveelheid pollen in de lucht geleidelijk af. In september en oktober zijn er nog wel pollen van bijvoorbeeld de ambrosia-plant, die bij veel mensen voor hooikoortsklachten zorgt. Maar over het algemeen kun je zeggen dat de pollen in Nederland tussen november en maart het minst aanwezig zijn.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Als je last hebt van hooikoorts, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen
  • Houd ramen en deuren gesloten op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn
  • Droog je was binnen op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn
  • Gebruik een neusspray of oogdruppels om de klachten te verminderen
  • Vermijd plekken waar veel pollen in de lucht zijn, zoals parken en bossen
  • Was je haar en kleding regelmatig om pollen te verwijderen

Als de klachten erg ernstig zijn, dan kun je ook medicijnen gebruiken om de klachten te verminderen. Bespreek dit dan met je huisarts.

Conclusie

De hoeveelheid pollen in de lucht varieert gedurende het jaar en hangt af van verschillende factoren, zoals het weer en de bloeiperiode van planten. Over het algemeen kun je zeggen dat de meeste pollen in Nederland tussen mei en juli in de lucht zijn. Na deze periode neemt de hoeveelheid pollen geleidelijk af. Als je last hebt van hooikoorts, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd een huisarts.

Plaats een reactie