Wanneer zijn de pruimen rijp?

Pruimen zijn een heerlijke vrucht die in de zomermaanden volop verkrijgbaar zijn. Maar wanneer zijn de pruimen eigenlijk rijp? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je tips om te bepalen wanneer jouw pruimen klaar zijn om geplukt te worden.

Wanneer begint het pruimenseizoen?

Het pruimenseizoen begint meestal in juli en loopt door tot september. Dit is afhankelijk van het weer en de locatie waar de pruimen groeien. In Nederland worden voornamelijk de rassen Opal, Reine Victoria en Jubileum geteeld.

Hoe herken je rijpe pruimen?

Het is belangrijk om te weten wanneer de pruimen rijp zijn, zodat je ze op het juiste moment kunt plukken. Rijpe pruimen hebben een diepe kleur en voelen zacht aan wanneer je er zachtjes op drukt. Daarnaast geven rijpe pruimen een zoete geur af en laten ze gemakkelijk los van de tak.

Wat als de pruimen nog niet rijp zijn?

Als de pruimen nog niet rijp zijn, kun je ze het beste nog even aan de boom laten hangen. Pruimen rijpen namelijk niet na het plukken. Als je de pruimen toch wilt plukken voordat ze rijp zijn, kun je ze in een papieren zak doen en op een warme plek leggen. Hierdoor zullen ze sneller rijpen.

Hoe bewaar je rijpe pruimen?

Rijpe pruimen kun je het beste op een koele plek bewaren, zoals in de koelkast. Hierdoor blijven ze langer goed. Het is belangrijk om de pruimen niet te wassen voordat je ze bewaart, omdat dit de kans op schimmel vergroot.

Wat kun je doen met rijpe pruimen?

Rijpe pruimen zijn heerlijk om zo te eten, maar je kunt er ook allerlei lekkere gerechten mee maken. Zo kun je er bijvoorbeeld jam, chutney of taart van maken. Daarnaast zijn pruimen ook lekker in salades of als bijgerecht bij vleesgerechten.

Conclusie

Pruimen zijn een heerlijke vrucht die in de zomermaanden volop verkrijgbaar zijn. Het is belangrijk om te weten wanneer de pruimen rijp zijn, zodat je ze op het juiste moment kunt plukken. Rijpe pruimen hebben een diepe kleur, voelen zacht aan en geven een zoete geur af. Als de pruimen nog niet rijp zijn, kun je ze het beste nog even aan de boom laten hangen. Rijpe pruimen kun je het beste op een koele plek bewaren en zijn heerlijk om zo te eten of om te verwerken in allerlei gerechten. Geniet van deze heerlijke zomerse vrucht!

Plaats een reactie